Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Emilia Drăgotoiu Nanu este o femeie de ispravă, fiind născută într-un sătuc din comuna Slivilești, Gorj, cu mai bine de cinci decenii în urmă. A copilărit la țară, alături de un frate și trei surori, unde și-a creat amintiri trainice. După ce a urmat o școală generală în satul ei, a luat calea Târgu Jiului, unde a studiat la Liceul Industrial Nr.2. Mai apoi, viața a dus-o la București unde a absolvit o Școală Postliceală de Artă fotografică în cadrul UCECOM, cursurile Facultății de Muzică din București și a obținut un Master de specialitate. Emilia Drăgotoiu Nanu a lucrat timp de 20 de ani ca fotograf profesionist, iar în paralel, a făcut și parte din Ansamblul „Altița” al Cooperației Meșteșugărești.  Dorința de a-și împărtăși cunoștințele în materie de muzică și folcor, a făcut-o să aleagă un post de profesor în cadrul Școlii Populare de Artă, iar șase ani mai târziu, reușește să obțină un post de profesor titular la Palatul Copiilor din Târgu Jiu, Filiala Clubul Copiilor Rovinari. Emilia Drăgotoiu Nanu declară pentru Cult-ura: „Pentru mine, viața a fost și este frumoasă! Am fost și sper să rămân mereu o persoană pozitivă. Sunt o femeie, o mamă, o bunică împlinită! Am și eu grijile mele, ca orice om, dar viața este frumoasă!”

Reporter: Cum v-ați caracteriza în câteva cuvinte? Cum este femeia din spatele profesoarei Emilia Drăgotoiu Nanu?

Emilia Drăgotoiu Nanu: Un om simplu, dar foarte ambițios. În viață mi-a plăcut să îmi fixez ținte spre care mi-am concentrat atenția și aici vorbesc, nu doar despre profesia mea, ci și în plan personal, familial.

Reporter: Ce înseamnă muzica populară pentru dumneavoastră? De când sunteți pasionată de ea?

Emilia D. N.: Eu cânt de când mă știu și, probabil, întâi am cântat și apoi am vorbit. Solistă de muzică populară sunt dintotdeauna, profesor de canto din 2003. Pentru mine, muzica este tot. Orice gând și sentiment, simplu sau profund, îl poți reda prin muzică, în toate formele ei, dar muzica populară are în ea neamul românesc, cu rădăcinile lui adânc înfipte în acest pământ.

Rep.: De ce ați ales să predați muzica populară? Ce altceva ați fi putut face?

Emilia D.N.: Înainte de a preda muzică populară, am fost și rămân interpret, nu numai de folclor, ci și de romanță, cântec de petrecere. În adolescență am cochetat puțin cu muzica clasică (opereta). Chiar am absolvit Școala Populară de Artă atât pe canto popular, cât și canto clasic. Aș fi putut lucra ca fotograf pentru că este o meserie pe care am avut-o timp de 20 de ani și care mi-a plăcut mult.

Rep.:Care sunt avantajele meseriei dumneavoastră? Dar dezavantajele?

E.D.N.: Personal, fac ceea ce îmi place! Profesional, am avut foarte multe satisfacții prin elevii mei (Olguța Berbec, Beatrice Băndoiu, Luciana Ene, Sofia Pleșu, Alina Darap și mulți, mulți alții din trecut și din prezent). Dezavantaje? Cred că mai curând un regret, că nu pot să ating cu toți cursanții mei, același nivel de performanță. Și asta nu depinde de profesor, sunt și mulți alți factori. Din păcate, unii părinți nu înțeleg că fiecare are harul și potențialul lui. Mai este vorba și de nivelul de interes și de inteligența fiecăruia. Unii poate ar trebui să facă altceva.

Rep.: Care sunt artiștii cei mai reprezentativi pentru acest gen de muzică și cât de important este folclorul pentru români?

E.D.N.: Fiecare artist este unic și important. Ceea ce aduce fiecare în patrimoniul acesta imaterial al neamului românesc, se vede mult mai târziu decât în prezentul fiecăruia. Important este să nu pierim, chiar dacă uneori, după părerea unora, lucrurile se degradează din punct de vedere a ceea ce întâlnim pe piața muzicală. Păcat că nimeni nu mai gestionează în vreun fel calitatea și autenticitatea muzicii populare. Cândva erau niște comisii.

Rep.: Ce premii ați obținut ca interpretă de muzică populară?

E.D.N.: Oooo, multe și demult! Dar cel mai important, cred eu, a fost momentul în care am câștigat „Topul topurilor – 1994” organizat de Radio România. Acela a fost startul spre înregistrări radio și filmări în TVR. Acum cine are bani, trece prin aceste etape (înregistrări și filmări) foarte ușor, dar ce rămâne oare din această „avalanșă de muzică”?

Rep.: Ce genuri de muzică ascultați?

E.D.N.:Îmi plac toate genurile. Din păcate, am prea puțin timp să stau și doar să ascult muzică! Muzică are profunde conotații emoționale. Și atunci, depinde în ce stare emoțională sunt.

Rep.: Ce atribute trebuie să aibă un viitor interpret de muzică populară și care este cel mai important?

E.D.N.: Cântatul e o stare. Nu îți vine să cânți tot timpul. Cred că cel mai important e să aibă acea stare de la Dumnezeu și să iubească cântecul foarte mult. Trebuie să aibă răbdare să „crească”. Nu poți deveni interpret peste noapte, trebuie mult studiu și voință.

Rep.: Ce fel de atitudine adoptați cu elevii dumneavoastră? Le sunteți ca o a doua mamă, prietenă sau dascăl?

E.D.N: Depinde. Cu unii am o relație, cu alții, alta! Asta depinde de ei, cum mă simt și mă percep.

Rep.: Ați fost vreodată plăcut surprinsă sau impresionată de ceva ce v-a spus vreun elev sau fost elev? Avem ceva de învățat de la copiii noștri?

E.D.N.: Aaaa, da, de multe ori. Uneori a fost vorba de lucruri personale. Întotdeauna avem câte ceva de învățat de la prichindei. Orice activitate cu un copil, sau un tânăr, este o experiență și o provocare. Dar, trebuie să și vrei să fie așa!

Rep.: Dacă ați putea schimba ceva în viața dumneavoastră, ce ar fi?

E.D.N: Nimic nu aș schimba! Sunt un om împlinit din toate punctele de vedere.

Rep.: Veți lansa în curând cel de-al IV-lea album, în Carrefour Târgu Jiu. Ce așteptări aveți?

E.D.N.: Da, sâmbătă, la ora 13:00, Ansamblul „Privighetorile Gorjului” va susține un spectacol în Carrefour. Suntem emoționați, dar suntem convinși că totul va ieși ca la carte. Vă așteptăm să vă bucurați alături de noi!

Rep.: Ce urmează să faceți în viitorul apropiat? Aveți ceva pregătit cu Ansamblul „Privighetorile Gorjului”?

E.D.N.: Cu ei, promovare ca ansamblu și promovarea activității mele în general. În timpul meu liber, țin cursuri private de canto printr-o școală pe care am înființat-o în toamna lui 2017. În acest an vreau să editez un nou album personal și va fi cel cu numărul 6.

Rep.:  Care este lucrul pentru care sunteți cea mai recunoscătoare în viață?

E.D.N.: Sunt recunoscătoare Divinității pentru tot ce sunt și ce am, dar rămân recunoscătoare veșnic unor oameni care au influențat într-un fel sau altul, destinul meu.

Rep.: Este viața mai frumoasă acum decât era înainte? Cu ce atitudine treceți prin viață?

E.D.N.:  Pentru mine, viața a fost și este frumoasă! Am fost și sper să rămân mereu o persoană pozitivă. Sunt o femeie, o mamă, o bunică împlinită! Am și eu grijile mele, ca orice om, dar viața este frumoasă!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.