Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Centrul Judean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj si Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” vă invită să sărbătoriți Dragobetele pe 24 februarie 2022. Luna februarie poartă însemnele iubirii, fiind dominată de Dragobete.

Se crede că acesta era fiul Babei Dochia și era cunoscut sub numele de Dragomir. Dragobete era cunoscut ca fiind zeul dragostei și se pare că a apărut pe lume când, în tinerețe, Baba Dochia era o tânără frumoasă, soră cu Sânzienele, iar Zamolxes, ocrotitorul comunei Polovragi, când a văzut-o, s-a îndrăgostit de ea și așa a apărut Dragobetele.

„Ziua de Dragobete pentru noi este o ocazie de a promova vechi tradiții românești, încărcate de semnificații, care reprezintă însăși esența ce însuflețește cultura noastră. Vă invităm de Dragobete la vernisarea unei expoziții de costum popular traditional, dar și să vedeți câteva obiceiuri care încă se mai practică de Dragobete în unele zone. Vom pune așadar în scenă câteva dintre aceste obiceiuri populare despre sărbătorile primăverii în tradiția românească, chiar joi 24 februarie 2022, începând cu ora 16.00 în Amfiteatrul de pe strada Victoriei.”, a precizat Daniela Gapsa, purtătorul de cuvânt al CJCPCT Gorj.

Momentele artistice pregătite pentru 24 februarie

Ion Cepoi, managerul CJCPCT Gorj, va deschide evenimentul cu un moment poetic, iar apoi Ansamblul din Padeș, „Roua Cloșani”, secție externă a Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, va prezenta un obicei specific Dragobetelui. În continuare, Pompiliu Ciolacu, etnolog în cadrul CJCPCT Gorj, va avea un recital de poezie despre dragoste.

Ansamblul “Privighetorile Gorjului”, condus de profesorul Emilia Drăgotoiu Nanu, va continua programul pregătit pentru ziua de 24 februarie 2022. Totul se va încheia cu un obicei pus în scenă de către Ansamblul Folcloric „Cheile Oltețului” din Polovragi, obicei care se practică în zona de sub munte între Sfântul „Toader” și Dragobete.

Coregraful centrului, Andreea David este cea care a realizat scenariul acestui obicei numit „Văruțele”.

Evenimentele dedicate zilei de 24 februarie se vor încheia cu un spectacol susținut de Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Gorjului”.

„Dragobetele sărută fetele”

Lumea satului românesc a fost dintotdeauna bogată în obiceiuri și tradiții. Pentru olteni, tradițiile și obiceiurile înseamnă legătura cu trecutul, iar prin valorificarea, conservarea și prin transmiterea acestora din generație în generație se încearcă păstrarea formelor tradiționale de viață.

În satele din Oltenia fetele încă mai încearcă să conserve tradițiile de Dragobete. Acestea se trezesc de dimineață, se îmbracă cu haine curate și pleacă spre pădure să adune flori, pe care le vor pune la icoane, alergând pe drumul spre casă pentru a nu fi prinse de băieți.

Unele fete, care vroiau să fie alese, se lăsau prinse de băiatul pe care îl plăceau pentru a fi sărutate, gest care semnifica un legământ al iubirii pentru viitor. Fetele din Gorj se trezesc de dimineață pentru a pune într-un vas zăpadă, cunoscută și ca „zăpada zânelor”, ca să se topească.

Cu apa rezultată ele se spălau pe față pentru a fi mai frumoase. Este ziua când fetele se lasă sărutate de aceia pe care îi consider capabili de acest gest, sărut ce devine legământ pentru o relație viitoare, de aici plecând și zicala: „Dragobetele sărută fetele”.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.