Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Gorjeanca Oana Maria Paraschivu este o talentată cântăreață de muzică populară, care a absolvit Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice, dar şi cursurile Şcolii de Arte. Pasionată și muncitoare, Oana Paraschivu îmbină școala cu muzica și se descurcă foarte bine la ambele. „Pentru viitor îmi doresc, ca orice alt interpret, ca vocea şi cântecele mele să ajungă pe placul şi la sufletul mai multor oameni”, spune tânăra din comuna Dănciulești.
oana-pdReporter: Sunteți unul dintre tinerii gorjeni care pot fi dați ca exemplu: talentată, muncitoare, frumoasă și apreciată de public. Unde v-ați născut?

Oana Paraschivu: Vă mulțumesc pentru complimente, însă sunt un om realist şi, de aceea, vă spun că sunt la început pe drumul frumos al muzicii populare, dar încerc să fac tot ce depinde de mine, cât mai bine cu putință.

Locul naşterii a fost oraşul Târgu-Jiu, dar locul copilăriei mele este satul Zăicoiu din comuna Dănciuleşti. În Dănciuleşti s-au născut şi au trăit familiile părinților mei şi din acest motiv sunt foarte ataşată de acest loc şi de oamenii lui.

Mă bucur de fiecare dată când, în zi de sărbătoare, dănciuleştenii mei se adună la biserica de lemn, monument istoric, care poartă hramul Sf. Dumitru din satul Zăicoiu, dar şi atunci când Ansamblul de Dansuri Populare „Cununița”, antrenată de Dl. Prof. Marian Stelea şi susținută de Consiliul Local, reprezintă cu succes comuna Dănciuleşti la fiecare spectacol.

Acesta este locul în care am crescut, un sătuc liniştit dintre dealuri, primăvara cu miros de salcâm înflorit şi tămâioare, şi cu oameni frumoşi şi buni la suflet.

oana-p-k

Rep.: Ce ne puteți spune despre familia dvs? Mai aveți frați?

O.P.: Da, mai am un frate mai mic cu un an şi nouă luni: Cristian, în vârstă de 21 de ani. Fratele meu nu-şi doreşte să cânte, el este atras de mecanică. Familia mea este numeroasă, şi formată din oameni cu mult suflet.

Rep.: Părinții cu ce se ocupă?

O.P.: Ambii părinți au fost angajați ai Termocentralei Rovinari.

Rep.: Ce ați studiat la Gorj și ce studiați acum?

O.P.: În județul Gorj, în satul natal am terminat grădinița, iar şcoala primară în oraşul Rovinari. Ulterior, gimnaziul în oraşul Târgu-Jiu – Liceul Economic „Virgil Madgearu”, iar în Bucureşti am absolvit Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice, dar şi cursurile Şcolii de Arte, secția canto muzică populară unde am avut onoarea sa-l am ca profesor pe renumitul conferenţiar universitar Aurel Mustățea. În prezent, urmez cursurile de master în Economie Agroalimentară şi a Mediului la aceeaşi instituție de învățământ universitar.

oana-pj

Rep.: Pe parte școlară/academică, ce planuri aveți?

O.P: Voi continua cursurile Scolii de Arte dar şi pe cele de master.

oana-pjk

Rep.: Când ați descoperit că aveți talent la muzică? Prima dată ați descoperit că aveți talent să cântați cu vocea sau la vreun instrument?

O.P.: Târziu am descoperit ca pot cânta, mai exact în clasa a XI-a de liceu, atunci când am ajuns pentru prima dată în sala de canto muzică populară a Palatului Copiilor din Târgu-Jiu şi asta din întâmplare. Iar din clipa aceea am îndrăgit cântecul popular.

Rep.: Știți să cântați și la vreun instrument muzical?

O.P.: Nu, dar mi-ar fi plăcut să ştiu să cânt la pian şi nai.

Rep.: Când ați urcat prima dată pe scenă? Ce emoții vă încearcă atunci când sunteți pe scenă?

O.P.: Prima dată când am urcat pe şcenă a fost împreună cu grupul vocal de la Palatul Copiilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. A fost un moment de bucurie şi emoție în acelaşi timp, care mi-a confirmat plăcerea de a cânta. Când sunt pe scenă mă încearcă două feluri de emoții: emoția de a intra pe scenă în fața unui public care aşteaptă să fie încântat de prestația muzicală şi emoția mesajului transmis prin cântec; la aceste emoții se mai adaugă şi o imensă bucurie de a cânta.

oana-pls

Rep.: Ce studii aveți în acest domeniu: le-ați început la Târgu-Jiu? Pe cine ați avut profesori?

O.P.: Totul a început la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu unde doamna Cristina Olteanu mi-a fost profesoară, iar în urmă cu trei ani am început cursurile Şcolii de Arte din Bucureşti, până în prezent, la clasa domnului Aurel Mustățea.

Rep.: Ați participat la concursuri muzicale? Ce premii ați luat?

O.P.: Da, însă recunosc că nu am participat la foarte multe concursuri, cele mai importante de până acum au fost participările: la Concursul Internațional de Folclor „Pe marginea Dunării” 2016 – premiul special; Festivalul „ Dunărind pe Dunăre” 2016 – premiul I ; Festivalul Concurs Național „Vâlcea, plai de cânt şi dor” 2016 – premiul III.

oana-pl

Rep.: Pe 17 septembrie ați participat la un important festival-concurs la Ploiești. Cum a fost această experiență?

O.P.: Aşa este, concursul se numeşte „Cunună de Cântec Românesc” şi s-a aflat la a III-a ediție, acompaniamentul a fost susținut de Orchestra „Flacăra Prahovei” iar în recital a fost invitată îndragita interpretă de muzică populară, Mariana Ionescu Căpitănescu. A fost o experientă foarte frumoasă şi binevenită deoarece am avut ocazia să iau contact cu un public nou, să repet emoția scenei, şi să cunosc oameni.

Rep.: Ce artiști admirați? Cine vă inspiră?

O.P.: Încă de la primele ore de canto am îndrăgit cântecele şi vocea regretatei Maria Lătarețu, dar la fel de dragi îmi sunt şi cunoscutele interprete Maria Apostol, Maria Ciobanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Emilia Dorobanțu. Îmi place să ascult fiecare interpret de muzică populară, pentru că toți au ceva al lor ce-i face speciali şi să adun, pe cât pot, ce este mai frumos din interpretarea cântecului tradițional.

oana-pd

Rep.: Ce planuri de viitor aveți când vine vorba de muzică?

O.P.: Pentru viitor îmi doresc, ca  orice alt  interpret, de orice fel de muzică, care visează ca vocea şi cântecele mele să ajungă pe placul şi la sufletul mai multor oameni. Cea mai mare bucurie este să ştiu că, după ce am cântat, cel puţin un om a devenit mai fericit şi mai bun.

Rep.: Se poate spune că trăiți din muzică? Participați la evenimente?

O.P.: Încă nu am ajuns în momentul în care să pot spune că trăiesc din muzică. În prezent nu cânt la un local, dar particip de fiecare dată la evenimentele la care sunt invitată, cu mare drag şi emoție!

 

Distribuie:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.