Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Luciana Ene este studentă la Politehnica din Timișoara, însă de la 11 ani cântă muzică populară, fiind foarte talentată. De-a lungul anilor, ea a câștigat importante premii la festivaluri de prestigiu din Gorj și din țară, astfel munca depusă fiindu-i încununată. În ultima vreme, Luciana Ene a apărut mai rar pe scenă, deoarece își dedică tot timpul studiului, anul acesta urmând să susțină licența. Cu toate acestea, talentata tânără nu va renunța vreodată la muzică, dorindu-și ca pe viitor să mai lanseze un album propriu cu melodiile la care muncește. 

10847541_627734357336457_1500974675038231167_o Alba Iulia

Reporter: Sunteți un nume cunoscut în muzica populară din Gorj și nu numai! Ce ne puteți spune despre dumneavoastră?

Luciana Ene: Nu știu cât de cunoscută şi de apreciată sunt în muzica populară având în vedere că în ultima perioadă am apărut foarte puţin în public, dar încerc să profit de aceasta ocazie pentru a vă mulţumi ca v-aţi gândit la persoana mea, acest lucru înseamnă foarte mult. Am ajuns la o vârstă la care consider că nu am făcut suficient, atât cât mi-aş fi dorit, dar să lăsăm lucrurile trecute în urmă, să trăim prezentul şi să privim încrezători spre viitor. Anul acesta împlinesc 23 de ani. Nici nu ştiu când au trecut!
IMG_0088

Rep.: Ce studii aveți când vine vorba despre muzică? Cine a descoperit că aveți talent și ce profesori ați avut de-a lungul anilor?

L.E.: În urmă cu 11 ani am făcut parte din grupul „Brâuleţul” ce aparţinea Căminului Cultural Băleşti, avându-l ca profesor pe îndrăgitul solist de muzică populară Ion Drăgan. La scurt timp, am urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu la clasa doamnei profesoare Emilia Dragotoiu Nanu, absolvind-o în anul 2009. Am continuat pregătirea muzicală cu doamna Emilia, la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu.

Rep.: De la 12 ani ați început să participați la festivaluri și concursuri. Ce premii obținute până în 2011 sunt importante pentru dumneavoastră?IMG_4530

L.E.: Primul festival la care am participat a fost festivalul Naţional „Pe Fir de Baladă” desfăşurat la Târgu Jiu, în anul 2006, unde am obţinut premiul I. Acest premiu mi-a oferit încredere, făcându-mă să îndrăgesc mai mult acest gen de muzică. Ulterior, am participat la diverse festivaluri din judeţ şi din ţară, printre care cele mai importante sunt:

Premiul I, 2009 – „Ponoare, Ponoare”, Mehedinţi.

Marele Premiu, 2010 –„Cununa Petrolului”, Moreni.

Premiul I, 2010 – „Răsună munţii sub Parâng”, Crasna.

Locul I, 2010 –„Doina, doina, cântec dulce” Târgu Jiu.

Marele Premiu, 2010 – „Pe Fir de Baladă” , Târgu Jiu.

Marele Premiu, 2010 – „M-am născut cu stea în frunte”, Bucureşti.

Premiul III, 2010 – „De la Drăgăneşti la vale”

Locul I, 2010 – „De Ispas la Năsăud” , Bistriţa Năsăud.

Premiul I, 2010 –„ Maria Apostol”, Runcu.

Premiul I, 2010 – „ Festivalul cântecului, jocului şi portului gorjenesc”, Tismana.

Premiul III , 2011 –„Strugurele de aur”, Alba Iulia.

Marele Premiu, 2011 – „ Iosif Sivu şi Cosmin Golban”, Chişoda.

Premiul II, 2011 – „Ileana Rus” Geoagiu Băi.

Premiul Special TVR3, 2011 – „Vocea Populară”, Bucureşti.

Premiul I, 2011- „Tradiţii Argeşene” , Corbeni, Judeţul Argeş,

Marele Premiu, 2011 – „Maria Lătăreţu”, Târgu Jiu.

DSCN9878 impreuna cu Domnica Trop

Rep.: În 2011 ați câștigat mai multe premii importante, ați cântat pe scena din Botoșani unde a cântat și idolul dumneavoastră Maria Lătărețu. De asemenea, 2011 a fost anul în care ați obținut Marele Premiu și Trofeul Festivalului ,,Maria Lătărețu”. Cum ați descrie acel an?

L.E.: Într-adevăr, anul 2011 a fost un an special. În primul rând am avut privilegiul să ajung acolo de unde Maria Lătăreţu nu s-a mai întors. Am rămas impresionată de locul unde artista a cântat ultimele ei cântece pe scenă, un loc pe care mulţi nu-l ştiu-satul Româneşti, judeţul Botoşani. Am ajuns acolo la iniţiativa domnului Dorin Brozbă, fiind invitaţi de doamna Petronela Cotea Mihai, realizatoare de emisiuni la Radio Iași, unde împreună cu alţi colegi şi doamna profesoară Emilia Dragotoiu Nanu, am susţinut un spectacol în memoria Privighetoarei Gorjului.

În acel moment pot spune cu tărie că am fost mândră că sunt gorjeancă, atât de bine am fost primiţi şi aplaudaţi de oamenii acelor locuri. În al doilea rând, anul 2011, pe lângă multe alte premii, mi-a adus Marele Premiu şi Trofeul Festivalului „Maria Lătăreţu”, acesta având o însemnătate importantă pentru viitorul meu artistic. La această ediţie centenară, am avut parte de un juriu de specialitate prestigios, asta m-a făcut să cred în mine, să sper că în timp voi ajunge alături de nume sonore ale cântecului popular românesc.

 vocea populara 5 emisiune cu Gheorghe Rosoga

Rep.: Ce premii ați obținut după 2012?

L.E.: După anul 2012, am mai participat la „Festivalul Viei şi Vinului” de la Vânju Mare, unde am obţinut Premiul I şi Premiul II la Festivalul concurs-naţional „Pe deal la Teleormănel”, restul timpului avându-l ocupat cu pregătirea pentru examenul de bacalaureat precum şi examenul de admitere la facultate.

Rep.: Ați scos vreun album discografic?

L.E.: Un album personal, din păcate nu! O parte din motive poate le ştiţi şi dumneavostră. Un album propriu este costisitor, dar principalul obstacol a fost lipsa timpului necesar pentru pregătirea acestuia. În schimb, am înregistrări pe două albume imprimate împreună cu colegii mei şi doamna profesoară:  Emilia Dragotoiu Nanu şi „Privighetorile Gorjului” și Emilia Dragotoiu Nanu şi „Muguraşii Gorjului”

DSCN6830 IMG_0155 DSC_0439

Rep.: Ce planuri aveți în ceea ce privește cariera dvs?

L.E.: Principalul obiectiv este absolvirea facultăţii, examenul de licenţă având loc în această vară. Apoi, doresc să-mi continui studiile de master în domeniu şi, în paralel, mi-aş dori să mă ocup de pregătirea unor melodii proprii, având deja materialul necesar. Este vorba de multă muncă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu sper să duc la bun sfârşit ceea ce mi-am propus.

 

DSCN9876  Teleorman festival

Rep.: Ați fost în SUA grație programului Work and Travel. Cum a fost experiența?

L.E.: În perioada de vară, în timpul vacanţei, printr-un program „Work and Travel”, în colaborare cu facultatea, am fost în Statele Unite ale Americii pentru un schimb de experienţă timp de trei luni, doi ani consecutiv. Această experienţă mi-a creat o nouă viziune despre muncă şi viaţă, făcând  o poartă între cele două continente.

Rep.: Cum este omul Luciana Ene? Credeți în talentul dumneavoastră, în puterea de a vă realiza visurile?

L.E.: Mi-e greu să vorbesc despre mine, aş lăsa pe alţii să mă caracterizeze. Totuşi, să nu ocolesc această întrebare, aş putea spune că fac parte din categoria oamenilor simpli, sociabili, dornici de adevăr şi care spun lucrurilor pe nume. Un om care porneşte şi continuă pe un drum nu poate decât să creadă în el şi în talentul lui. Important este pentru mine să câştig şi aprecierile celor din jur, asta m-ar motiva, m-ar face mai puternică, mai sigură în ceea ce fac.

DSCN9933 Mamaia 2010

Rep.: Ce contează cel mai mult în această viață? După ce principii vă ghidați?

L.E.: Lucrul cel mai important în viaţă, este să fii sănătos, să poţi să duci un lucru început la bun sfârşit. Este o nebunie să ai un principiu fix, cert este că încerc să-mi călăuzesc singură paşii, punând bazele unui bagaj de cunoştinte solide şi o educaţie, zic eu creştinească. Consider că următoarele versuri îmi antrenează viaţa cotidiană:

Opreşte-un pic … doar dă un semn

Ş-apoi porneşte mai departe,

Nu pierde vremea când te-ndemn

Să mergi să-nveţi mai multă carte.

E mult mai greu să fii tu însuţi

Când ai modele de urmat,

Şi tot mai greu te regăseşti

Când uiţi de unde ai plecat!

469875_433609983327716_170963442_o 1501215_627734684003091_8943631181735058856_o DSCN2084 DSCN2105 DSCN2123 DSCN3838 DSCN6821

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.