Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj sub patronajul Consiliului Județean Gorj, în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria orașului Târgu Cărbunești, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Târgu Jiu, în colaborare  cu UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA  și Institutul Cultural Român organizează Festivalul Internațional de literatură “Tudor Arghezi” ediția a XLIII-a (43) în perioada 18– 21 mai 2023.

Ajuns la cea de-a 43-a ediţie, festivalul omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat literatura română de-a lungul timpului şi se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu.

SECŢIUNI și PREMII
 1. SECTIUNEA OPERA OMNIA. Premiile (unul poezie si unul critica/ istorie literara), în sumă de 5000 lei fiecare, vor fi acordate de Uniunea Scriitorilor din România unor personalitati ale literaturii romane contemporane, iar Consiliul Local şi Primăria orașului Târgu-Cărbuneşti le va atribui titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE.
 2. SECTIUNEA OPERA OMNIA SCRIITORI STRAINI. Premiile, două, în valoare de 2000 de lei fiecare, vor fi acordate de Consiliul Județean prin CJCPCT Gorj unor scriitori de anvergură din spațiul cultural european.

III. SECTIUNEA «OPERA PRIMA» (volum de debut în poezie), în valoare de 1000 lei, acordat de CJCPCT Gorj. În vederea atribuirii acestui premiu, se vor cere propuneri de nominalizare unor edituri de prestigiu cu preocupări constante în promovarea pe criterii valorice a volumelor de debut tipărite în perioada mai 2022 – mai 2023.

 1. SECŢIUNEA “CUVINTE POTRIVITE”, pentru volum de poezie în manuscris, deschis autorilor români nedebutaţi, având vârsta maximă de 47 ani. Manuscrisele nu trebuie să depăşească 100 pagini. Se atribuie un singur premiu, în valoare de 1000 lei, şi este acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
 2. SECŢIUNEA «BILETE DE PAPAGAL», pentru grupaj de poezie.

La această secţiune pot participa poeţii ce-şi aşteaptă consacrarea, cu un grupaj de minim 10 (zece) poezii, într-un singur exemplar. Se acordă următoarele premii:

Premiul I, în valoare de 700 lei, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj;

Premiul II, în valoare de 600 lei, acordat de Centrul Cultural ”Tudor Arghezi” și Consiliul Local Târgu Cărbunești”;

Premiul III, în valoare de 500 lei, acordat de Centrul Cultural ”Tudor Arghezi” și Consiliul Local Târgu Cărbunești;

Mențiune specială din partea Juriului, în valoare de 400 de lei, acordată de Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”. La această secțiune vor mai fi acordate mențiuni ale unor edituri, fundații, reviste literare, posturi de radio, etc., invitate în festival. Pentru această secțiune juriul are dreptul de a redistribui premiile. Câștigătorii locului I de la ultimele trei ediții nu sunt acceptați în concurs.

 1. SECȚIUNEA DE ARGHEZOLOGIE, deschisă scriitorilor români pentru exegeze care au obiect de studiu viața și opera lui Tudor Arghezi (studii publicate sau în manuscris). Premiul în valoare de 1000 de lei este acordat de CJCPCT Gorj.

VII. SECŢIUNEA PREMIUL OPERA OMNIA atribuit unui scriitor de orgine gorjenească, în sumă de 1000 lei, acordat de CJCPCT Gorj.

VIII. PROMOVAREA OPEREI ARGHEZIENE și a FESTIVALULUI.  Secțiunea este deschisă participanților din țară și străinătate cu merite deosebite în creșterea vizibilității evenimentului, precum și în promovarea, traducerea, ilustrarea grafică ori publicarea de exegeze despre poetul omagiat.

Se vor acorda următoarele premii:

– 6 premii a 600 de lei – premiile vor fi acordate de Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”

– 4 premii a 600 de lei – premiile vor fi acordate de CJCPCT Gorj

– 6 premii a 1000 de lei fiecare – pentru promovarea operei argheziene peste hotare: 3 premii a câte 1000 de lei fiecare acordate de CJCPCT Gorj și 3 premii a câte 1000 de lei acordate de Primăria și Consiliul Local Tg. Cărbunești.

  ALTE PRECIZĂRI LEGATE DE FESTIVAL:
 1. Lucrarile pentru sectiunile Cuvinte potrivite si Bilete de papagal vor fi transmise on line pana la data de 15 mai 2023 pe adresa [email protected] iar cele pentru sectiunile Opera Prima si Arghezologie in format editat clasic, pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, 210135 Târgu-Jiu, Calea Eroilor, nr. 15, judeţul Gorj, cod poştal: 210135, cu menţiunea “Pentru Festivalul Internațional «Tudor Arghezi»”.
 2. Având în vedere conditiile solicitate pentru sectiunile Cuvinte potrivite si Bilete de papagal, concurenții sunt rugați să accepte ca numele si datele de contact sa fie mentionate în clar (in acelasi e-mail), exprimand pentru aceasta acordul în scris la finalul grupajului sau manuscrisului.
 3. Juriul, alcatuit exclusiv din membri ai Uniunii Scriitorilor din România, îşi va începe lecturarea în 18 mai 2023, urmand ca în cursul zilei de 21 mai a.c. sa anunte pe site-ul CJCPCT Gorj si prin e-mail laureatii sectiunilor. Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor.
 4. Laureatii vor transmite copie dupa cartea de identitate precum si un extras de cont necesare operatiunilor de virare a sumei constituite ca premiu.
 5. Organizatorii vor transmite laureatilor Diploma care va certifica performanta obtinuta la aceasta editie a Festivalului si îşi va rezerva dreptul de a publica in revistele propri unele lucrări prezentate în concurs, fără să acorde drepturi de autor. Lucrările participante intră în arhiva Festivalului.
 6. Laureatiilor Premiului national Opera Omnia li se va acorda Titlul de Cetatean de Onoare al orasului Tg-Carbunesti, distinctia urmand sa le fie transmisa de Primaria localitatii.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.