Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

De Ziua Înălțării Sfintei Cruci, joi, 14 septembrie 2023, la Muzeul Crucilor din Măceșu, se va face începând cu ora 11.00 o slujbă de pomenire pentru oamenii de cultură care au cruci în acest muzeu reprezentativ din România. În decursul anilor au fost amplasate aici cruci închinate personalităților: Constantin Brăiloiu, Ciprian Porumbescu, Iuliu Maniu, Cristina Stamate, Ion Besoiu, Stela Popescu, Viorel Gârbaciu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Amza Pellea, dar și interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj împreună cu Primăria orașului Târgu Cărbunești, marchează această sărbătoare prin pomenirea marilor oameni de cultură trecuți în neființă. La Muzeul Crucilor de la Măceșu va avea loc un parastas, dar și împărțirea de pachete de pomană.

Înălțarea Sfintei Cruci este praznuită în fiecare an pe 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Înălțarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului. În această zi sărbătorim amintirea celor trecuți în neființă. Atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie. Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea.

Pe 13 septembrie 2013, a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte peste 150 de cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Obiectele au fost strânse din Turburea, Plopșoru, Vladimir, Logrești, Licurici, Aninoasa, Hurezani.  Muzeul a fost făcut în clădirea fostei școli din Măceșu.

Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Pompiliu Ciolacu, spune că “crucile de jurământ au o semnificație aparte și sunt puse cu un adânc respect pentru cei adormiți, pentru sufletele celor plecați dintre noi.

Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului. Ziua de 14 septembrie este considerată şi data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. La Măceșu este singurul muzeu din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn”.

Cei interesați să participe la eveniment, dar și să viziteze muzeul sunt așteptați joi 14 septembrie 2023, începând cu ora 11.00 la Muzeul de la Măceșu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.