Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cuvântul „poliție” își are originile în Grecia și se referă la „activitatea în slujba cetățeanului”. În anul 1821, Tudor Vladimirescu introduce o lege ce-i va scuti pe cei ce fac parte din această categorie de la plata taxelor și impozitelor, dorind astfel să-i atragă de partea sa. O veche imagine a unui astfel de om aflat în slujba cetățenilor este scoasă la lumină de Ion Țîrlea, coordonatorul comunității online Târgu Jiu Odinioară.

În această fotografie, veche de aproape 80 de ani, apare străbunicul sursei acestei fotografii, străbunicul lui Vali Lumezeanu, care era un polițist gorjean din Bâlteni. În imagine, acesta se află patrulând pe străzile Brașovului, purtând echipamentul oficial al Poliției acelor vremuri. În descrierea fotografiei, care a fost postată pe pagina comunității Târgu Jiu Odinioară, Ion Țîrlea povestește despre aportul gorjenilor în istoria Poliției Române:

„Aportul gorjenilor în istoria poliției române este bine definit şi începe cu Tudor Vladimirescu, care în 1821, după ce ajunge la conducerea țării, scutește de taxe şi impozite organele de ordine, pe cei însărcinaţi să vegheze la proprietatea și securitatea cetățenilor, încercând, totodată, să-i atragă de partea sa și să-și consolideze astfel poziția, într-o periodă destul de dificilă. Un alt gorjean strălucit, Vasile Lascăr, fost primar al Tâgu Jiului, în timp ce deținea funcția de ministru al internelor, în 1903, propune și reușește să treacă prin Senatul țării, prima lege organică a poliției române, realizată după modelul polițiilor din Franța, Germania și Belgia, dar adaptată la realitățile românești. În lege sunt menționate «atribuțiile și competențele personalului poliției». Prin această lege se urmarea și scoaterea scoaterea poliției din sfera influențelor politice. «Poliție» este un cuvânt de origine greacă, având semnificația de «activitate în slujba cetățeanului», a cărui utilizare,a intrat în țară noastră, odată cu venirea pe tron domnilor fanarioţi. Termenul este consfințit oficial în 1806, când organele de ordine din capitală primesc această denumire, Poliție”, povestește pasionatul de istorie  Ion Țîrlea.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.