Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

S-au sărbătorit 101 ani de la trecerea în neființă a „Eroinei de la Jiu”, cea care a luptat vitejește până în ultima clipă a scurtei sale vieți. La două decenii de la sacrificiul suprem al Ecaterinei Teodoroiu, o fotografie surprinsă în curtea casei sale părintești, îi înfățișează pe mama, sora, nepoțelul și câțiva oameni care au avut privilegiul de a o cunoaște pe eroină.

Aflați în curtea casei părintești a „Eroinei de la Jiu”, pe lângă rudele sale de sânge și locuitori ai fostei comune Vădeni, îi vedem și pe directorul ziarului „Gorjeanul” de la acea vreme, poetul Vasile Militaru, învățătorul Ion Neferescu din Tismana, un supraviețuitor al luptei de la Mărășești. Aceștia din urmă, poetul și învățătorul, au sfârșit tragic în temnițele statului comunist.

„La 20 de ani de la moartea Cătălinei de la Jii, alături de sătenii din comuna Vădeni, de mama eroinei – Elena Toderoiu, de sora – Sabina Moruși și de nepoțelul Andronache Moruși, s-au aflat prezenți în curtea casei părintești a eroinei, directorul ziarului Gorjeanul – Jean Bărbulescu, poetul Vasile Militaru, Grigorie Lungulescu și căpitanul companiei a 11-a a Regimentului 18 Gorj, Ion Neferescu din Tismana, supraviețuitor al luptei de la Mărășești.

Atât poetul Vasile Militaru cât și învățătorul Ion Neferescu Tismana, aveau să își găsească sfârșitul în temnițele statului comunist. Casa părintească a Ecaterinei Teodoroiu, a rămas în conștiința colectivă a locuitorilor din fosta comună Vădeni, sub numele ei real, de casa lui Vasile Toderoiu din cătunul Ungureni, cătun așezat între satul Vădeni și satul Șișești, de ciobanii din satele ardelenești, sate ale căror vetre au fost părăsite după anul fatidic 1700, în urma edictului ce privea subordonarea bisericii ortodoxe din Transilvania față de Roma”, scria Jean Cernițoiu despre fotografia distribuită pe un site de socializare.

Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu”

Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” se află în cartierul Vădeni, din Târgu Jiu. Clădirea a fost construită de părinții Ecaterinei în anul 1884, are două camere, iar interiorul a fost restaurat în așa fel încât să semene cât mai mult cu locuința în care „Eroina de la Jiu” și-a trăit copilăria.

Locuită de membrii familiei Ecaterinei până în anul 1945, de-abia de la 1959 a devenit Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu”. Vizitatorii obiectivului turistic vor găsi acolo mai multe documente, fotografii și obiecte care i-au aparținut cândva uneia dintre cele mai importante figuri istorice feminine ale românilor, „Eroinei de la Jiu”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.