Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La sfârșitul acestei săptămâni va începe cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Jocului și Portului Popular pentru Tineret «Memorial Liviu Dafinescu». Festivalul omagiază o personalitate marcantă a artei scenice gorjene, regretatul profesor Liviu Dafinescu, fost director al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Deschiderea Festivalului va avea loc vineri 15 aprilie, începând cu ora 17:00,  în  Amfiteatrul din Centrul Municipiului Târgu Jiu, cu un spectacol susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

Sâmbătă 16 aprilie, începând cu ora 10:15 din Piața Prefecturii, din Târgu Jiu, va porni o paradă a portului popular, la care participă toate ansamblurile folclorice prezente în Festival. Evenimentul va continua în Amfiteatrul din Centrul Municipiului Târgu Jiu cu prezentarea fiecărui ansamblu.

Trei ansambluri folclorice din afara județului Gorj sunt prezente la eveniment

Trei ansambluri folclorice din afara județului sunt prezente la acest eveniment, în urma invitației primite din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, fiind vorba despre:

  • Ansamblul “Miorița” din Vaideeni. Acest ansamblu se poate mândri cu  numeroase premii naționale și internaționale. Cristina Irimescu, coordonatorul Ansamblului „Miorița” este cea care muncește și merge cu tinerii la diverse manifestări. Primăria Vaideeni a investit permanent financiar în susținerea folclorului și tradițiilor, iar acest lucru se vede în rezultatele obținute la concursuri. Membrii ansamblului vor pune în scenă un obicei care încă se mai ține în zona lor de Sânziene.
  • Grupul folcloric „Brâulețul“ din Celaru, Dolj, pregătit de Ionel Garoafă,  Maestru coregraf la Ansamblului Artistic Profesionist “Maria Tănase” din Craiova, ne va încânta cu ținuta impecabilă: port popular, opinci în picioare, ipingeaua purtată cu mândrie pe umeri. Membrii de la “Brâulețul” ne vor prezenta în afara concursului mai multe dansuri din zonă. Ansamblul a fost înființat în anul 1977 și a fost renumit pentru Grupul Vocal Bărbătesc care prin repertoriul pus în  scenă a fascinat publicul din țară cât și de peste hotare.
  • „Bordeiașul” din Baia de Aramă, condus de Georgeta Corlan Enache. Fiind cu câteva zile înaintea Sfintelor Sărbători Pascale, coordonatorul ansamblului a dorit să prezinte publicului din Târgu Jiu prezent la Festivalul „Liviu Dafinescu” un concert de pricesne. Acestea sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioși, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artiști populari consacrați care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și păstrarea lor.

Cea care va prezenta spectacolele din festival este Olivia Mircea Dafinescu, nepoata lui Liviu Dafinescu, ea însăși o talentată interpretă la acordeon.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.