Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Municipiului București invită publicul la Idei în Agora, marți, 31 ianuarie 2023, ora 18.00. Întâlnirea va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Octavian Buda va fi în dialog cu Sorin Antohi, pe tema: „Nebunie și justiție la români în secolele XVII-XX”. Intrarea este liberă.

„Octavian Buda revine la Idei în Agora (cf. XVI: «Domnii doctori și România modernă. Utopie, discurs și reformă instituțională», conferință, 6.02.2018) pentru un dialog despre nebunie și justiție la români care pornește de la un volum coordonat de el la Editura Academiei în 2021: «Giudețul nebuniei. Expertize psihiatrice în trecutul românesc: 1646-1940».

Spre deosebire de majoritatea istoricilor medicinei de la noi, pozitiviști în cel mai bun caz, invitatul din această seară are o solidă cultură filozofică, precum și o bună cunoaștere a altor științe sociale și umane.

La el, de pildă, referințele rituale la Foucault, de regulă ingenue ori mecanice, sunt pertinente și se înscriu în curentul mai larg, lansat în anii ’60 (când psihologia, psihiatria, psihanaliza și sociologia erau într-o profundă criză epistemologică și ideologică), de deconstrucție a tuturor paradigmelor pe baza post-structuralismului (anarhist) triumfător în științele umaniste.

În plus, abordarea cuprinzătoare a lui Octavian Buda a beneficiat de evoluțiile mai recente din discuția despre natură și cultură/socializare, abordate de mine la Idei în Agora și cu Marius Turda și Jean-Jacques Askenasy” – Sorin Antohi.

Giudețul nebuniei este o culegere de studii care conturează un fel de «Medical History of Crime» în societatea românească. O istorie văzută prin prisma psihiatrilor, medicilor legişti şi juriştilor care au încercat în contextul epocii să găsească explicaţiile (adesea inexplicabile!) ale criminalităţii, sub toate formele ei. Pentru că, aşa cum spunea în 1913 medicul legist francez Alexandre Lacassagne, «mediul social este bulionul de cultură al criminalităţii, iar microbul este criminalul, un element ce nu capătă importanţă decât în ziua în care găseşte bulionul pe care îl face să fermenteze»” – Octavian Buda.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.