Dovada că există o strânsă legătură ne-o aduc câteva studii făcute pe o specie de rozătoare de pe continentul American. Astfel, în situația injectării oxitocinei în creierul unei femele din această specie, ea se va atașa definitiv de un mascul din apropierea ei.
Oxitocina este uneori numită “modulatorul angajamentelor” pentru că, în cazul mamiferelor, întărește legăturile afective. Oxitocina este secretată când doi iubiți fac dragoste (în momentul orgasmului apărând un vârf al secreției), când femeile nasc și alăptează, când un cuplu are grijă de copiii săi. Multe femei care se îndoiesc că ar putea să se dedice unui copil habar nu au până în ce punct oxitocina le poate modifica funcționarea creierului, astfel încât dintr-o femeie oarecum egoistă și preocupată de ea însăși să se transforme într-o SUPER MAMĂ!
Acest hormon creează o stare de calmitate, de apropiere între părinți și copii sau între membrii cuplului, incitând la tandrețe, încredere, în anumite circumstanțe adormind chiar vigilența. Într-un studiu din 2005 (“Oxytocin increases trust in humans”) s-a demonstrat că persoanele cu un surplus de oxitocină împrumută bani celorlați uitând de precauțiile firești în astfel de cazuri.
Cu toate că studiile acțiunii oxitocinei asupra creierului omenesc trebuie continuate și aprofundate, avem la acest moment destule motive să credem că, într-adevăr, oxitocina ne împinge să stabilim legături profunde cu cei din jurul nostru și să ne devotăm copiilor noștri…