Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Hanul Domnesc din Suceava este cea mai veche clădire civilă din acest oraș care s-a păstrat în întregime, fiind atestată documentar din anul 1627. Clădirea are două nivele, parter și etaj, fiind construită în perioade diferite. Ea se găsește pe strada Ciprian Porumbescu, nr. 5.

Casa a aparținut lui Miron Bravnoscki, domnitor al Moldovei, 1626 – 1629, 1633, care o donează Mitropoliei Sucevei pentru a fi transformată în han, iar veniturile obținute să fie folosite pentru „luminatul la sfintele moaște”.  Clădirea are rolul de Han Domnesc, aici fiind adăpostiți oaspeți de seamă, mari negustori, călători străini sau dregători veniți la domnie.

În anul 1775, nordul Moldovei este anexat de către Imperiul Hasburgic

În timpul ocupaţiei austriece, s-a construit etajul întâi şi s-a schimbat destinaţia hanului, acesta devenind „castel de vânătoare” pentru membrii familiei regale.

Către sfârşitul secolului al XVIII-lea clădirea a fost cumpărată de către baronul Kapri, iar la 1856 figura în planul oraşului Suceava sub denumirea de Hanul Domnesc, pe strada Kaprigasse. După 1918, Hanul Domnesc devine proprietate particulară, iar în anul 1962 este trecut în proprietatea statului în vederea restaurării şi încadrării lui în urbanistica oraşului Suceava.

Astăzi, clădirea adăposteşte Secţia de Etnografie a Complexului „Muzeul Bucovinei”.
Clădirea a fost restaurată între anii 1962-1966 de la nivelul pivniţei până la acoperiş, urmărindu-se reconstituirea elementelor de arhitectură medievală moldovenească.

În anul 1968 a fost deschisă prima expoziţie permanentă de etnografie structurată pe categorii etnografice, iar în anul 1982, expoziţia permanentă a fost reorganizată după alte criterii muzeografice şi anume prezentarea celor şase zone etnografice ale judeţului Suceava (Fălticeni, Humor, Dorna, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Suceava), parte din ele păstrate și astăzi la etajul clădirii.

Reorganizarea parterului, finalizată în 2003, reconstituie un han din perioada secolelor XVIII-XIX, care găzduia oaspeţi de seamă, dregători, negustori, ce străbăteau drumurile comerciale şi se opreau în târgul Sucevei.

Atmosfera de epocă este ilustrată prin reconstituirea mijloacelor de încălzit, completată de țesăturile de interior, obiectele de ceramică sau piesele legate de transport și vânătoare din acea perioadă.

Prezentarea interactivă, autenticitatea obiectelor expuse redau bogăția, unicitatea și valoarea de patrimoniu a colecțiilor etnografice din muzeu, imagine a culturii și civilizației din Bucovina.
Arhitectura clădirii

Clădirea fostului Han Domnesc are două nivele și pivnițe. Parterul are ziduri groase din piatră, având un gang central de unde se pătrunde în patru încăperi. Camerele au intrări cu portale în arc semicircular, pardoseli de cărămidă, tavane boltite și ferestre supraînălțate de arcuri semicirculare.

La etajul construit ulterior se ajunge de pe o scară exterioară aflată în curte. Aici se află patru camere pe două coridoare în cruce.

Accesul în pivniță se face din gangul central de la parter. Pivnița are tavane boltite.

Această prezentare necesită JavaScript.

Program de vizitare:
Noiembrie 2022 – 31 martie 2023
  • Luni, Marți – închis
  • Miercuri – Duminică: 9:00 – 17:00  – ultima intrare 16:30
Tarife:
  • adulți – 6 lei/persoană.
  • elevi, studenți cu legitimații valabile – 1.5 lei/persoană.
  • pensionari – 3 lei/persoană.
Contact:
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.