Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O imagine în care ne este prezentată granița dintre România și Austro-Ungaria, din 1900, a fost postată de Ion Tîrlea, pe pagina sa, Gorjul fiind județ de frontieră. În fotografie se poate vedea podul care era așezat chiar pe locul ce delimita cele două teritorii. Acest drum era cunoscut încă de pe vremea romanilor, a fost amenajat începând cu anul 1870, costurile fiind suportate de statul român, dar și de cel Austro-Ungar.

„Granița dintre România și Austro-Ungaria, la începutul secolului trecut, undeva în jurul anilor 1900. Până în 1918, Gorjul era judeţ de frontieră. Granița între România și imperiul Austro-Ungar se afla pe Valea Jiului, iar podul din imagine, pe sub care trecea râul Polatişte la vărsarea lui în Jiu, era așezat chiar pe locul ce delimita a cele două teritorii. Vama românească era în apropiere de Lainici iar vama maghiară se afla la Păiuş. Drumul, cunoscut încă de pe vremea romanilor, a fost amenajat începând cu 1870, costurile fiind suportate de statul român și maghiar.”, a postat Ion Tîrlea, pe pagina sa.

De departe se văd printre ramuri, liniile albe ale podului așternut între două stânci, deasupra unei prăbușiri zgomotoase a Jiului

Alexandru Vlahuță își amintea din călătoria de pe Valea Jiului: „« La graniță, Polatiştea vine limpede și grăbită dinspre răsărit, spintecand făgetul unei vai, și se azvarle-n Jiu, sub podul de piatră care leagă malurile a două țări. Seara vameșul ne ospătează cu păstrăvi proaspeți și cu ierunci. După masă ne primblăm pe șosea, în liniștea nopții Jiul vuiește mai tare. Mii de licurici zburători răsar din întunecimile codrului, stropesc aerul cu luminile lor albastre și trec în roiuri de pe un mal pe altul, ţesând peste luciul apei punți străvezii de jerbii fine și tremurătoare. De departe se văd printre ramuri, liniile albe ale podului așternut între două stânci, deasupra unei prăbușiri zgomotoase a Jiului…»”, a mai postat Ion Tîrlea, pe pagina sa.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.