Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Artistul tulcean Răzvan Caratănase, care îşi semnează lucrările „ZuZu Caratănase”, unul dintre cei mai buni graficieni ai generaţiei sale sau „liderul generației sale, cel care a întrezărit o nouă vârstă de aur a gravurii”, a adus la Târgu-Jiu parte din operele sale lăudate de-a lungul anilor de criticii de artă. În premieră pentru Gorj, artistul ZuZu Caratănase a adus la Muzeul de Artă o minunată expoziție de xilogravură, iar la UAP Târgu-Jiu a expus grafică și gravură alături de lucrările ceramistului Ovidiu Ionescu din București, unul dintre cei mai importanți artiști din domeniu.

ZuZu Caratănase „este socotit ca fiind cel mai bun gravor și desenator al generației sale și, adesea, este considerat ca fiind liderul generației sale sau cel care a întrezărit o nouă vârstă de aur a gravurii. Este unul dintre cei mai activi și prolifici artiști vizuali din România. Despre operele lui au scris academicieni, critici de artă, oameni de cultură”, spun specialiștii din domeniu. Pentru activitatea sa artistică, ZuZu Caratănase a obținut zeci de premii, distincții. Are la activ aproximativ 30 de expoziții personale în România, Austria, China, Israel, Republica Moldova, participând la sute de expoziții de grup.

La Muzeul de Artă, ZuZu Caratănase a adus o minunată expoziție de xilogravură. Invitatul său a fost sculptorul Vlad Ciobanu, care a expus două lucrări. Xilogravura este arta de a grava lemnul și rezultatul ei, reprezentat de gravura în lemn. „Ne aflăm la a doua expoziție a domnului ZuZu Caratănase, dar este una inedită, căci este prima expoziție de xilogravură care este organizată la Muzeul din Târgu-Jiu. Îmi amintesc cum, acum câțiva ani, am fost în atelierului domnului Pintea și am văzut plăcile dumnealui. A fost prima experiență de acest fel. Aș vrea să îi mulțumesc domnului Caratănase pentru această inițiativă, iar noi îi acordăm cu prețuire o diplomă. Și domnul sculptor Vlad Ciobanu are aici, în această expoziție, două lucrări”, a spus Albinel Firescu de la Muzeul Județean Gorj.

Și profesorul universitar Ion Mocioi a avut numai cuvinte de laudă despre operele realizate de tânărul ZuZu! „Într-o lucrare, spre exemplu, reprezentați trupul uman și câteodată îi pierdeți capul! Lucrarea în sine are proporții care atrag. Știm de la Brâncuși că în artă, proporția contează! Operele dumnealui ridică întrebări, arta sa comunică. (…) Sufletul pe care îl pune în fiecare operă este preluat de privitor imediat. În fiecare lucrare poți găsi o semnificație, depinde de fiecare. (…) Se joacă cu lumina și întunericul, cu albul și negrul, are o sensibilitate aparte. Impresionează răbdarea artistului”, a spus Ion Mocioi.

„Târgu-Jiul este un important centru cultural. Este o onoare să fiu aici. Am mai avut aici o expoziție, alături de artiști din alte țări, ea se va încheia în 2016 și o vom încheia tot aici, la Târgu-Jiu! (…) Sunt foarte fericit. Aici văd că și clasa politică se implică în acțiunile culturale ale orașului. Le mulțumesc pentru deschidere. Vreau să îi mulțumesc domnului Albinel Firescu, un om care rezonează cu toți artiștii. Sunt elemente din diferite perioade artistice, din istoria artei, amprente stilistice pe care eu am încercat să le combin și am încercat să redau povești, dar fiecare privitor, în funcție de informațiile deținute sau în plan emoțional, își poate realiza propria poveste! Fiecare își face povestea privind operele aduse aici. La Galeriile Municipale de Artă expun alături de marele ceramist Ovidiu Ionescu. Un dialog între doi artiști, între gravură și ceramică, puncte comune”, a afirmat artistul ZuZu Caratănase.

„Eșafodaj”

La Galeriile Municipale de Artă ale UAP Târgu-Jiu, ZuZu Caratănase a expus tot luni, 31 iulie, dar de data aceasta grafică și gravură. Alături de tânărul artist, ceramistul Ovidiu Ionescu a expus interesante lucrări ceramice. Cadru didactic la Universitatea Națională de Arte din București, Ovidiu Ionescu este socotit ca fiind unul dintre cei mai importanți artiști-ceramiști din România. La fel ca și ZuZu Caratănase, Ovidiu Ionescu a participat la numeroase expoziții personale și de grup pe plan național și internațional. Astfel, luni după amiază a avut loc vernisajul expoziție de gravură, grafică și ceramică„Eșafodaj”, al celor doi artiști, membri ai UAP din România, în prezența unui public iubitor de artă.

 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.