Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

opera BE 3 Tânărul Bogdan Epure este un talentat artist grafician, un om inteligent și optimist, cu valori de la care nu se abate. Creațiile sale grafice emană o caldă lumină și cuceresc ochiul, dar și sufletul. Îi veți putea admira lucrările săptămâna aceasta, căci artistul târgujian va expune joi, la Târgu-Jiu, la UAP, aceasta fiind cea de a treia expoziție personală. Bogdan Epure a descoperit grafica în adolescență, dar talentul său artistic s-a manifestat constructiv și în alte domenii. „Nu poți rămâne în același ritm, fiindcă după un timp intervine blocajul. Pictez, fac gravură, artă digitală și orice corespunde cu ceea ce vreau să exprim la un moment dat. (…) Cred că alte popoare apreciază ceea ce facem noi aici, fiindcă artiștii români au ceva ce acolo nu se regăsește”, spune artistul.
Reporter: Ce ne puteți spune despre dvs: unde ați copilărit și ce școli ați urmat, cum este omul Bogdan Epure, are familia sa, copii etc.

Bogdan Epure: Locul nașterii poate fi relevant sau nu, în funcție de cum te construiește; dacă te-ai născut într-un loc sau altul este puțin important, dar locul copilăriei este o cu totul altă poveste! M-am născut la Novaci, pe 10 decembrie 1983 și am avut norocul de a petrece o parte din copilărie în această zonă Novaci-Polovragi, deși pe perioada școlii am locuit în Târgu-Jiu. Poate într-un fel, această alternanță între urban și rural, din perioada copilăriei, se manifestă întru-câtva acum în unele dintre subiectele mele preferate. În privința studiilor, nu pot spune decât pe scurt că am urmat Școala nr. 12 în Târgu-Jiu, apoi am urmat cursurile Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”, la clasa dnei. prof. Maria Virschi, care mi-a și deschis apetitul în direcția graficii. Ulterior am făcut pasul de a merge la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, unde mi-am și consolidat o parte din actualele concepții. La clasa dlui. prof. univ. dr. Vica Adorian am descoperit și alte direcții de exprimare artistică, noi concepte.

În perioada de școlarizare am participat la concursuri, câteva expoziții de grup, dar nu pot spune că au reprezentat decât pașii de început, timpul în genere fiindu-mi ocupat cu diverse comenzi, care din fericire nu s-au interpus cu creativitatea. A urmat o perioadă, după facultate, de căutări, atât în artă, cât și în viață, unele bune, altele mai puțin plăcute, dar toate constructive, din punctul meu de vedere. Despre viața personală nu o să dau detalii, spunând doar că sunt fericit alături de soția mea, care mă sprijină necondiționat.

Rep.: Ce reprezintă pt dvs arta? Ați studiat grafica. De-a lungul anilor doar grafică ați făcut sau din talentatele dvs mâini și imaginație au mai ieșit și alte tipuri de lucrări?

B.E.: Arta reprezintă limba pe care o vorbesc. Da, am studiat grafica. Acum chiar sunt masterand, după mulți ani de la absolvire, la Timișoara, tot în această direcție, cu scopul urmării unui doctorat. Alte tipuri de lucrări? Bineînțeles! Nu poți rămâne în același ritm, fiindcă după un timp intervine blocajul. Pictez, fac gravură, artă digitală și orice corespunde cu ceea ce vreau să exprim la un moment dat. Este ca și cu literatura: nu poți citi doar poezie, ci și proză, sau chiar un articol de ziar.opera BE 3

Rep.: Ce părere au alții despre lucrările dvs?

B.E.: Nu o să îmi exprim propria părere. Fiecare privitor însă poate „citi” lucrările unde sunt făcute publice. Bineînțeles, cu apropiații există discuții pe marginea unei lucrări sau alteia, a mea sau a lor, care se dovedesc a fi întotdeauna constructive. Un artist devine de la o lucrare la alta. Sunt etape, dar nu liniar, mai degrabă cumva ca o nebuloasă, în care dacă îți schimbi unghiul vezi o altă alcătuire de stele. Tu, ca artist, trebuie să filtrezi informația prin tine însuți și să o pui în fața privitorului.

Rep.: Filiala Târgu Jiu a UAP din România organizează pe 11 august vernisajul expoziției dvs personale de grafică de carte „Peisajul în desen”. Dle. Bogdan Epure, sunteți membru stagiar al Filialei Târgu Jiu a UAP din România. Ce înseamnă acest lucru?

B.E.: A fi membru al UAP înseamnă foarte mult, fiind parte dintr-o comunitate de profesioniști, alături de care se poate construi. Sper să devin membru titular, dar până acolo mai este.

Rep.: Ce ne puteți spune despre expoziție? Este prima?

B.E.: Expoziția aceasta nu este prima. Este a doua personală în Târgu-Jiu și sper la o a treia, unde, dacă lucrurile vor fi senine, voi veni cu pictură. Am mai avut o expoziție personală la Rânca, anul trecut, unde spre surprinderea mea am avut un public numeros.

Rep.: Ce așteptări aveți? Cum credeți că o va primi publicul?

B.E: Vom vedea în seara expoziției, unde sper să primesc un feedback constructiv. Nu vin cu un număr mare de lucrări, de data aceasta. Este grafică de carte, aceasta fiind zona mea de interes încă de anul trecut, datorită conlucrării la câteva volume de proză unde am făcut ilustrația. Unul chiar a fost publicat și sper să le vedem și pe celelalte la lumina zilei.

Rep.: Ce înseamnă grafica de carte? De ce ați ales acest tip de artă?

B.E.: Cred că la această întrebare răspunsul se regăsește în ceea ce am spus mai înainte. Dar ca o completare pot spune că masterul fiind pe grafică publicitară și de carte, mă îndeamnă cumva în această direcție, cel puțin pentru moment. S-au mai strecurat și câteva tablouri în ulei sau portrete pe parcurs în creatie, dar nu le voi prezenta în cadrul acestei expoziții. Probabil vor fi înglobate anul viitor într-o expoziție tot la Târgu-Jiu.

Rep.: Trăiți din artă/vă plătiți facturile din artă sau vă ocupați și cu altceva?

B.E.: Se poate trăi din artă, bineînțeles. Chiar dacă România este încă o țară unde actul artistic este în dezvoltare, există oportunități dacă privim peste hotare, iar pentru asta nu este necesar să plecăm de aici. Cred că alte popoare apreciază ceea ce facem noi aici, fiindcă artiștii români au ceva ce acolo nu se regăsește. Da, sunt și alte preocupări pe lângă artă, dar acestea vin oarecum ca o deconectare, ca un hobby.

Rep.: Cum l-ați descrie pe artistul Bogdan Epure?

B.E.: Asta este o intrebare care necesită un răspuns mai complex, dar mă voi rezuma la câteva cuvinte. Încrezător, optimist, cu planuri de viitor, alături de colegii de la Filiala Târgu-Jiu, unde cred că putem face ceva vizibil, nu doar în județul nostru, și nu doar în România. Îmi doresc să creez cât mai mult și mai divers, iar după un timp sper să realizez expoziții și în afara României. Va fi necesară o vreme pentru asta, dar sunt optimist că se va întâmpla în doi-trei ani.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.