Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

 13152704_10206279232208337_1668155467_nIlina Schileru, originară din județul Gorj, absolventă a Facultăţii de Arte Plastice Bucureşti şi membru activ al unor galerii de artă expune, din nou, la Târgu-Jiu.

Expoziția de grafică „Grădina Icoanei” a artistei Ilina Schileru va fi deschisă publicului în perioada 5 – 18 mai, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu. Vernisajul a avut loc joi seara, în prezența mai multor personalități din lumea artei. Grafica „Grădinii Icoanei” este despre memorie și părinți, deoarece, spune artista, odată ce ei dispar ca ființe palpabile, se schimbă în reprezentări din ce în ce mai abstracte. „Expoziția are loc la un an de la dispariția Mamei Vica, un personaj-simbol care se regăsește din plin în gravurile și apele colorate din imaginile seriei în alb-negru. O serie care pleacă din figurativul ilustrat al «Ritualurilor» și se transformă într-un semigestualism monocrom. Ipostaza antropomorfă se supune sublimării formei. Redarea corpului palpabil se diluează și devine mai degrabă un vid, sau un neperceptibil, dar totuși, prezent. În urma unei dispariții se așează în timp câteva reprezentări de natură senzorială. Ții minte o inflexiune sau timbru al vocii, o mână, o declarație. Pe măsura trecerii anilor, memoria se decantează și mai mult și rămâne, în final, o selecție. Figura umană se transformă în simbol, ajuns la esență printr-o «strecurătoare» subiectivă. Compozițiile «Grădinii Icoanei» sunt imagini la intersecția unui proiect fotografic funerar, realizat la pierderea bunicului, în 2009, cu seria Zmeilor, interpretarea poveștilor pe care Mama Vica le dădea universului metafizic al Schelei, devenit tărâm fantastic al copilăriei mele”, a spus Ilina Schileru.

13115541_10206279232168336_2119619102_n13187680_10206279232128335_1916359451_nCine este Ilina!?

Ilina Schileru este o artistă deosebit de talentată. A avut mai multe expoziţii în Bucureşti, dar şi în alte localităţi din ţară şi din străinătate. Ilina Schileru a copilărit în comuna gorjeană Schela, iar la vârsta de cinci ani s-a mutat în Bucureşti, alături de părinţii ei. Tatăl artistei este originar din comuna Schela, fiind profesor universitar la Facultatatea de Studii Economice București. Ilina Schileru a studiat doar în capitală, dar a încercat să ajungă cât mai des la rudele rămase la Schela. „La Târgu-Jiu simt o emoţie puternică. Pe linie directă nu există o legătură de rudenie cu Dincă Schileru, primul ţăran din Parlametul României, dar bunica mea avea acasă o fotografie cu acesta”, a spus graficiana, care este artist și curator.

În anul 2009 a lansat proiectul de Artă Contemporană EBienale, un festival expozițional internațional desfășurat două ediții sub egida Festivalului Enescu, cea de-a treia fiind independentă. Colaborează pe diverse proiecte curatoriale cu galerii din București ca AnnArt, Galateca, 418 Contemporary, Victoria Art Center și altele. Trăiește și lucrează în București.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.