Gorjeanul Barbu Pârâianu este unul dintre cei mai de seamă militari din armata română. Școlit în Germania, el a fost unul dintre eroii din Primul Război Mondial, fiind decorat cu cele mai înalte medalii și înaintat la excepțional la gradul de general. A devenit comandantul Jandarmeriei și l-a arestat în două rânduri pe Nicolae Ceaușescu.
Barbu Pârâianu s-a născut în comuna Vladimir, județul Gorj. A fost fiul moșierului Ioniță Pârâianu, unul dintre înaintașii săi fiind întemeietorul Mănăstirii Polovragi. S-a dedicat din tinerețe carierei militare și a absolvit Liceul Militar din Craiova, după care a îmbrăcat uniforma de sublocotenent de vânători.
A fost trimis să se specializeze la Școala Militară de la Linz, din Germania, fiind văzut ca un militar de perspectivă. S-a întors în țară și a participat la luptele din Primul Război Mondial. Barbu Pârâianu a fost luat prizonier. A reușit să evadeze și să se alăture unei grupări care era condusă de Vasile Chilian. Acesta a reușit să organizeze trecerea peste linia frontului în Moldova a peste 2.000 de foști prizonieri români, printre care s-a numărat și Barbu Pârâianu. Informații aduse de aceștia despre dispozitivul trupelor Puterilor Centrale au avut o mare importanță în organizarea contraofensivei din vara anului 1917.
Condamnat la moarte
Barbu Pârâianu a continuat să activeze în rețeaua lui Chilian, care se ocupa de recuperarea militarilor români căzuți prizonieri. Barbu Pârâianu a fost capturat din nou de către germani, fiind condamnat la moarte alături de alți șase camarazi. A fost întemnițat în închisoarea din Focșani până la executarea sentinței, dar a reușit din nou să evadeze.
„Observând că celula alăturată a devenit liberă, ocupantul ei fiind executat, avea zăvoarele mai slabe, Pârâianu s-a adresat santinelei germane să fie trecut acolo. Vorba lui politicoasă, exprimată într-o germană ireproșabilă, l-a impresionat pe militarul german, care i-a satisfăcut dorința. În toiul nopții, căpitanul sfărâmă zăvoarele ușii și reuși să evadeze din închisoare, salvându-și viața. Pentru a nu prins, căpitanul s-a îndreptat îmbrăcat în haine zdrențuite, trecând în mare taină din județ în județ, până în nord-estul județului Gorj, în comuna Polovragi, unde străbunicul său, boierul Danciu Pârâianu, construise o mănăstire“, notează profesorul Vasile Bobocescu. Barbu Pârâianu s-a ascuns la fostul său coleg de școală din comuna Polovragi, fiind ascuns în casa unui consătean, unde a stat ascuns timp de un an.
Decorat cu cele mai înalte ordine și medalii
Gorjeanul a reușit să treacă în secret în Moldova și să ajungă la unitatea din care făcuse parte. A luptat, apoi, pentru eliberarea teritoriului românesc și la reluarea controlului asupra provinciilor istorice. Pentru curajul de care a dat dovadă în luptă, dar și în celelalte situații dificile în care s-a aflat, a fost decorat cu cele mai înalte ordine și medalii ale vremii și a fost avansat până la gradul de general.
Numit de regele Carol al II-lea comandant al Jandarmeriei
Barbu Pârâianu a fost numit prin decret de către regele Carol al II-lea inspector general al Jandarmeriei Române, funcție pe care a ocupat-o în perioada 1934-1937. A desfășurat acțiuni ample de combatere a mișcărilor radicale, așa cum erau cele comuniste sau legionare. Militantul comunist de atunci, Nicolae Ceaușescu, a fost arestat în două rânduri de Jandarmeria condusă de Pârâianu, în vara anului 1934 și în anul 1935. După venirea comuniștilor la putere, pentru că mulți dintre ei avuseseră de-a face cu acesta, generalul Pârâianu a fost arestat și întemnițat, alături de alți colegi din jandarmerie. A fost supus unui crud regim de teroare, care i-a agravat starea de sănătate și i-a grăbit sfâșitul.