Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

A reușit tot ce și-a propus prin multă muncă, perseverență și ambiție, iar mai important este că niciodată nu a uitat care sunt adevăratele valori ale vieții. Oana Vîrlan Chivu a fost școlită la Motru, apoi a făcut studiile universitare la Târgu Jiu, iar acum este conferențiar dr. ing. în cadrul Facultății de Inginerie Managerială şi Sisteme Tehnologice din cadrul Universității Politehnice din Bucureşti. În CV-ul său impresionant găsim mai multe premii, distincții și medalii pentru merite în inovații. Anul trecut, conferențiarul Oana Chivu a primit medalie de aur, dar și distincția „Cavaler European” pentru merite deosebite în inovații la Salonul Internațional de Inventică INNOVA 2016 de la Bruxelles. „Am avut foarte mult de învăţat de la tatăl meu, căruia îi port un respect infinit. (…) am învăţat de la mama mea, care este un reper moral foarte rar întâlnit (…) ce înseamnă echilibru, perserverenţă şi corectitudine. M-au educat să am coloană vertebrală indiferent de situaţie, să mă descurc pe cont propriu, fără să depind de nimeni, să fiu un om corect şi să încerc să nu fac rău nimănui, pentru că mereu în viaţă există un echilibru. (…) Pe plan profesional mi-am propus ca în următorii ani să devin profesor universitar, să colaborez mai mult cu anumiți colegi din alte universităţi sau institute de cercetare din ţară sau străinătate, să am colaborări cu mediul industrial, care să înglobeze atât activitatea didactică, cât și activitatea de cercetare sau de aplicare a rezultatelor cercetării”, a spus conferențiarul Oana Chivu.

oana chivu

Reporter: Începem interviul dorindu-ne să aflăm câteva date biografice despre dvs. Ce ne puteți spune?

Oana Chivu: Sunt originară din municipiul Motru. Fac parte dintr-o familie frumoasă, mama, Vîrlan Cornelia –a fost învăţătoare la Şcoala Generală Nr. 1 Motru, tatăl, Vîrlan Ion –fost inginer la URM, unde am fost învățată să-mi fie dragă munca, să îi respect pe cei din jur, să am sufletul curat, să fiu puternică și demnă în orice situație.

Am copilărit în satele Negoești și Apa Neagră, având o copilărie frumoasă, alături de bunicii mei, fratele și verișoarele mele. Am urmat cursurile Școlii Generale Nr. 1, liceul în Motru. Țin pe această cale să le mulțumesc învățătoarei dnei. Bigligiu Veronica și diriginților Răduț Elvira și Paralescu Iustin.

Rep.: Ce înseamnă „acasă” pentru dvs?

O.C.: Gorjul, pentru mine, este și va rămâne „casa” mea. Cum am ocazia, mă întorc cu drag acasă, sărbătorile le fac în Gorj, alături de familia mea, de prietenii mei. Nu este concediu să nu vin să stau două săptămâni acasă.

oana chivu j

Rep.: Ce considerați că ar putea face autoritățile județene și locale (aici vorbim de primăriile fiecărei comune sau fiecărui oraș) pentru ca viața gorjenilor să fie mai bună?

O.C.: De remarcat este faptul că în ultimii ani au fost schimbări majore asupra Gorjului, dar, totuși, dezvoltarea accelerată și necontrolată a unor sectoare de activitate a făcut ca în prezent, întreaga omenire să se afle sub impactul acțiunii potrivnice a mediului asupra vieții.

Trebuie să se acționeze cât mai hotărât pentru continuarea și păstrarea unui climat sănătos.

Atragerea de investitori pentru dezvoltarea judeţului Gorj, redresarea Complexului Energetic Oltenia, dar şi promovarea obiectivelor culturale şi turistice din judeţ sunt principalele obiective pe care autoritățile trebuie să le aibă în vedere.

Rep.: Traseul dvs profesional este impresionant. Cum a început cariera dvs?oana chivu t

O.C.: Vă mulțumesc pentru apreciere. Am urmat atât facultatea, cât și masterul în cadrul Facultății UCB Târgu Jiu. În anul 2006 mi-am susținut examenul la doctorat, în cadrul Facultății de Inginerie Managerială şi Sisteme Tehnologice din cadrul Universității Politehnice Bucureşti și tot în acel an am ocupat, prin concurs, postul de asistent universitar pe perioadă determinată.

A fost un început greu din viaţă, dar şi plăcut, un vis care a devenit realitate. În 2009 am susținut examenul pentru asistent titular, în 2011 am devenit șef de lucrări, iar în 2016 am susținut concursul de Conferențiar.

Pe parcursul acestor ani, am avut o activitate vastă, având 86 de articole atât în reviste, conferințe naționale și internaționale, 11 cărți, 13 contracte naţionale/internaţionale și patru brevete de invenție.

Rep.: Când ați plecat în Capitală? Cum a fost acel an?
O.C.: La București am plecat în 2006. Da, îmi amintesc, căci a fost un început greu din viaţă, dar şi plăcut. Nu este ușor ca dintr-un oraș mic, alături de cei dragi, alături de prieteni, să pleci în Capitală. Aveam 26 de ani! Niciun drum nu este ușor, asta o știm cu toții, dar fără puțin curaj, ambiție, nu poți face nimic în viață.

 

Rep.: Ce funcție ocupați acum la UP București?

O.C.: În prezent sunt conferențiar dr. ing. în cadrul Facultății de Inginerie Managerială şi Sisteme Tehnologice din cadrul UP Bucureşti.

Rep.: Ce va urma pe viitor în plan profesional?

O.C.: Pe plan profesional mi-am propus ca în următorii ani să devin profesor universitar, să colaborez mai mult cu anumiți colegi din alte universităţi sau institute de cercetare din ţară sau străinătate, identificarea și funcționarea unor colaborări cu mediul industrial, care să înglobeze atât activitatea didactică, cât și activitatea de cercetare sau de aplicare a rezultatelor cercetării, realizarea de parteneriate cu firme specializate din industrie, atât pentru obținerea unor granturi sau contracte de cercetare sau chiar sponsorizări pentru dotarea laboratoarelor, pentru corelarea conținutului cursurilor cu cerințele de pe piața muncii a angajatorilor, cât și pentru folosirea practică a cunoștințelor teoretice și a rezultatelor inovațiilor într-o economie de piață dinamică.

oana chivu y

Rep.: Ce le spuneți studenților dvs.?

O.C.: Mereu am fost alături de studenți, mereu i-am încurajat să-și urmeze visurile, dacă ai ambiție, nimic nu este imposibil.

Rep.: Mereu ați reușit în ceea ce v-ați propus prin muncă și perseverență. Ce ne puteți spune despre invenția la care v-ați adus aportul și pentru care ați primit medalie și titlul de „Cavaler european pentru merite în inovații”?

O.C.: Așa este, așa cum mulți îmi spun, mereu am fost și voi fi o luptătoare, nu m-am dat bătută, mereu am mers pe principiul „și dacă nu mai pot, mai pot puțin”. Am avut pe parcursul acestor patru ani brevete, dintre care două fiind selectate pentru a participa cu ele la diferite saloane de inventică.

În perioada 17 -20 noiembrie 2016 a fost prima experiență din viața mea, participând alături de colegii mei la Salonul Internațional de Inventică „INNOVA 2016”, la Bruxelles, unde am câștigat numeroase premii: GOLD MEDAL of 65th Edition Brussels INNOVA 2016 for “Semiconstrained Total Elbow Prosthesis Made of Shape-Memory Alloys, with Coupling System Based on Shape-Memory Effect”, TROPHY and Diploma “Outstanding Innovation Award” offered by Bioactive Resources for Innovative Clinical Application Excellent Center, Thailand, 19th of November 2016, for “Semiconstrained Total Elbow Prosthesis Made of Shape-Memory Alloys, with Coupling System Based on Shape-Memory Effect”  at 65th Edition Brussels Innova 2016: International Innovation Fair (17th-19th of November 2016). Am mai obținut medalie- MEDAL and Diploma on behalf of the inventors and co-workers of Industrial Chemistry Research Institute of Warsaw, Poland, Brussels November 2016, awarded by professor Regina Jeziorska, Manager of Polymer Technology and Processing Department, MEDAL and Diploma “Outstanding Innovation Award” offered by Bioactive Resources for Innovative Clinical Application Excellent Center, Thailand, 19th of November 2016. Și titlul EUROPEAN Innovation Awards – CHEVALIER. Această distincție- „Cavaler European” pentru merite în inovații, a fost un moment unic în viața mea.

oana chivu j

Rep.: Ce înseamnă a munci în cadrul unui asemenea proiect?

O.C.: O muncă asiduă, dar care are și multe momente de fericire, de bucurie.

Rep.: Cum reușiți să vă împărțiți timpul între partea profesională, carieră și viața personală, familie?

O.C.: Din punctul meu de vedere, mă descurc foarte bine, ce-i drept foarte mult timp îmi ocupă activitatea didactică, dar nici pe micuța mea Daria și familia mea nu o neglijez.

Rep.: Ce proiecte de viitor aveți când vine vorba de inovații, invenții?

O.C.: Pot să spun că în această perioadă am mai lucrat împreună cu echipa mea la un brevet, „USCĂTOR MECANO-ELECTRIC DE RUFE”, brevet care a fost selectat, la fel ca cel „Proteză Totală De Cot Semiconstrânsă, din Aliaje cu Memoria Formei, cu sistem de cuplare pe bază de efect al memoriei formei”, cu care o să participam la diferite Saloane de inventică. În martie o să participăm la Cluj cu cele două brevete, mai avem o participare la Timișoara, Iași, dar și internațional, Barcelona și Bruxelles.

oana chivu gjh

Rep.: Ne întoarcem la omul Oana Chivu. Ce pasiuni aveți? Ce vă motivează în a reuși să vă împliniți visurile, scopurile profesionale și nu numai?

O.C.: Ca și pasiuni, aș putea spune că îmi place să călătoresc, să citesc, să ascult muzică. Sunt mulți factori care mă motivează, iar unul dintre ei este chiar fetița mea, tot ceea ce fac, fac pentru ea. Sunt foarte fericită când îmi spune: „Sunt mândră de mama mea, sunt mândră că sunt copilul tău, deși pari o adolescentă, ești o mamă atât de grijulie, o mamă în adevăratul sens al cuvântului”! Sunt și foarte ambițioasă.

Rep.: În ce crede omul Oana Chivu?

O.C.: Din punct de vedere personal, am avut foarte mult de învăţat de la tatăl meu, căruia îi port un respect infinit. Am moştenit de la el dorinţa de a călători pentru a explora culturi, atitudini, tipologii umane, spiritul de iniţiativă, implicarea în proiecte şi idealismul incurabil.

Însă, în aceeaşi măsură, am învăţat de la mama mea, care este un reper moral foarte rar întâlnit şi care mi-a definit, prin exemplul propriu, ce înseamnă echilibru, perserverenţă şi corectitudine. Cred că o parte dintre aceste principii au contribuit, într-o anumită măsură, la formarea mea. M-au educat să am coloană vertebrală indiferent de situaţie, să mă descurc pe cont propriu, fără să depind de nimeni, să fiu un om corect şi să încerc să nu fac rău nimănui, pentru că mereu în viaţă există un echilibru.

 oana chivu wm

Rep.: Ați putea să adresați un cuvânt de final cititorilor noștri, vă rog? Ne citesc destul de mulți tineri, care, cu siguranță, vor găsi inspirație în dvs și puterea pe care o aveți de a vă realiza visurile!

O.C.: Vă mulţumesc şi eu şi sunt onorată că m-ați adăugat la interviurile cu mulţi dintre colegii mei de generaţie. Cred că este foarte important pentru orice absolvent de liceu să i se ofere libertatea şi încrederea de a urma un domeniu care îl pasionează cu adevărat. În fiecare liceu ar trebui să existe consiliere pentru planuri de carieră. Poate fi medicină, drept, artă, IT, însă atât timp cât au un respect pentru acea profesie, am toată încrederea că România o să mai aibă o şansă de revigorare socială.

Distribuie:

1 Comment

  • Nicu Bănică, 24 februarie 2018 @ 10:20 Reply

    Bună ziua.
    Abia ce am cunscut-o pe doamna Conferențiar Dr. Ing. Oana Roxana Chivu, ca profesor, și mărturisesc că m-a fascinat cu modestia și simplitatea domniei sale. Un OM ce umblă printre semeni, ce te îmbrățișează cu învățămintele sale, fără a fi invazivă.
    Plecăciune doamnă profesor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.