Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Gheorghe Dumitrescu-Bumbești (1861-1939) a urmărit, prin activitatea pe care a desfășurat-o toată viața, să realizeze culturalizarea și ridicarea economică a localității Bumbești-Jiu. La școala din acest sat a desfășurat activități culturale, educative, sociale și economice. Aici a înființat cercul de învățătură pentru adulți, un atelier de lucru manual pentru fete și pentru băieți, dar și o bibliotecă. A rămas în istoria Gorjului ca omul care a făcut tot ce a putut pentru a-i ajuta pe cei săraci, a înființat bănci populare în mai multe sate ale județului Gorj pentru a le asigura bunăstarea materială celor mulți și oropsiți.

bumbesti

Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti s-a născut în localitatea Scoarţa, în 1861 (după alte informații în 1856, după cum notează Al. Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj” n.red.) și a urmat cursurile primare la școala din Copăcioasa, mai apoi mergând la Școala Normală din Târgu Jiu. După absolvirea instituției de învățământ amintite, Gheorghe Dumitrescu-Bumbești a activat ca funcţionar la Creditul Agricol. gorjLa scurt timp, Dumitrescu-Bumbești și-a găsit adevăratul drum în viață: s-a dedicat învăţământului, practicând această meserie ani în şir. În 1893 s-a transferat definitiv la Bumbeşti Jiu, ca învăţător la şcoala din sat, înfiinţând aici un cerc în care se desfăşurau diferite activităţi didactice şi culturale. Aici a înființat cercul de învățătură pentru adulți, un atelier de lucru manual pentru fete și pentru băieți, dar și o bibliotecă. La 5 aprilie 1898, împreună cu mai mulţi învăţători, agricultori şi nouă preoţi, înfiinţează Cercul „Luminarea Săteanului”. În cadrul acestui cerc, Dumitrescu-Bumbești  și colaboratorii săi au editat revista „Șezătoarea Săteanului”. „În darea de seamă a Ministerului Școalelor la Congresul Învățătorilor din iulie 1900 s-a făcut remarca „Acolo, în Gorj, o mână de oameni cu inimă şi pricepere, s-au pus în fruntea nu numai a mişcării culturale poporane, dar şi în fruntea mişcării economice. Ei muncesc cu sârg. Facă toţi astfel! Revista a prezentat interes și prin cunoștințele folositoare răspândite în lumea satului”, scrie Al. Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.

descarcare

A înființat bănci populare

În 1898, Spiru Haret, care ocupa funcția de ministru al Instrucţiunii Publice, l-a delegat pe Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti să propage prin cercurile sale culturale „ideea de întovărățire economică”, iar după trei ani l-a delegat să înființeze „bănci populare în întreaga țară”. Astfel, Dumitresu-Bumbești înfiinţează, înainte de 1900, bănci populare în satele judeţului Gorj. Până în 1902 avea la activ peste 700 de bănci înfiinţate în țară. „În 1903 această idee a prins în toată țara și Bumbești a fost adus să lucreze în activitatea cooperatistă, îndeplinind pe rând funcțiile de controlor, inspector, inspector general, consilier, membru al conducerii pe țară. După 40 de ani de activitate cooperatistă, Gheorghe Dumitrescu-Bumbești a fost pensionat, dar menținut în structurile de conducere ale cooperației. Acesta a înființat, în 1911, o școală de comerț și cooperație în Gorj care pregătea contabili”, mai scrie Al. Doru Șerban.

„Băncile populare au fost înfiinţate de învăţători la graniţa dintre secolele XIX şi XX. Cele mai multe erau în judeţele Dâmboviţa, Dolj şi, foarte important, Gorj. Despre această situaţie, chiar Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti spunea: «O mână de oameni am întreprins lupta şi deja 3 judeţe ne-au ascultat. Numărul mare de societăţi economice ce am înfiinţat în aceste 3 judeţe este semnalul că sărăcia, din casa românului, trebuie să dispară, iar străinul cămătar…trebuie să plece. Unească-se cu noi toţi cei cu dor de ţară, şi deşteptând pe ţăran, să ştie cum să muncească, cum să-şi facă economii, cum să se ajute tot din banii lui, luând de la bănci populare»”, nota și Cornel Șomâcu în săptămânalul „Vertical”. Gheorghe Bumbeşti a îndeplinit şi alte funcţii precum cea de prefect, între 1918-1919, inspector administrativ pe judeţ şi senator de Arad. Acesta moare la 2 august 1939, după o viaţă în care a marcat istoria întregii ţări.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.