Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13162381_1230263473682492_1022292850_nElevii gorjeni au transmis mesaje inedite cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei, sărbătoare anuală a păcii și unității. Prin acest demers, liceenii din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Gorj se alătură celor care transmit gândurile lor pentru Europa. Acţiunile dedicate sărbătoririi zile europene vor continua în liceele gorjene pe tot parcursul lunii mai. 

„ Să rămână în istorie ca o zi în care europenii vor trăi sentimentul deplin al libertății”

Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în anul 1985. „Ziua de 9 mai reprezintă pentru toți europenii, și pentru noi românii, un motiv de sărbătoare. Europa Unită a fost idealul multor generații care au crezut în valori unanim acceptate astăzi, promovând idealuri de pace, libertate si prosperitate. Toate acestea se regăsesc în Europa generației noastre. O Europă în care fiecare stat este diferit, prin tradiții, limbă, caractere, însă în același timp, o Europă în care toți sunt uniți și solidari unul față de celălalt! Consiliul Școlar al Elevilor din cadrul Colegiului Național «Ecaterina Teodoroiu» Târgu-Jiu, urează «La mulți ani!» întregii Europe, și fie ca această zi să rămână în istorie ca o zi în care europenii vor trăi sentimentul deplin al libertății, înţelegerii între naţiuni şi respectului reciproc” a declarat Flaviana Iuga, Preşedintele C.Ș.E. Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu.

Sărbătorită în fiecare an

Ziua Europei este marcată în toată România. „O dată importată pentru Europa de astăzi este ziua de 9 Mai. Consiliul Școlar al Elevilor din cadrul Colegiului Național «Tudor Vladimirescu» Târgu-Jiu transmite cu prilejul acestei zile îndemnul de a fi respectate în continuare egalitatea și libertatea tuturor cetățenilor europeni, principii esențiale pentru a avea un mod de viață prosper, liniștit și armonios: «9 Mai e sărbatoare, / Dar te-ntreb cu-ngrijorare: / Mai ții minte de ce oare? / Azi de mână, mic cu mare, / Ne-am jurat cu-ncredințare, / Ca-mpreună cu dreptatea / Să trăim în unitate. / Europa-i bucurie, / Și eu sper pe veci să fie / Într-o dulce armonie! »”, a precizat Denis Adalbert  Pițurlea, Preşedintele C.Ș.E. Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu.

Tânăra generație se exprimă în spiritul valorilor europene

Liceenii au ales să își exprime gândurile în contextul în care tânăra generație a început să conștientizeze oportunitățile pe care le oferă statutul de cetățean european. „Cu prilejul zilei de 9 Mai, Consiliul Școlar al Elevilor din cadrul Liceului Tehnologic «Constantin Brâncusi» Peștișani, dorește să transmită tuturor celor care simt și se exprimă în spiritul valorilor europene, gândurile noastre de bine pentru cei care zi de zi se străduiesc să construiască o Europă mai frumoasă și mai prosperă! Chiar dacă România mai are de recuperat unele decalaje față de țările partenere din Europa, toți facem parte din acest continent și ne mândrim cu aceasta! La mulți ani Europa, la mulți ani dragi europeni! ”, a spus Ștefan Răzvan Roșca, Președinte C.Ș.E. Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani.

Uniunea Europeană – „o mare familie unită”

Indiferent de liceul sau profilul la care studiază, elevii și-au exprimat recunoștința față de „marea familie unită – Uniunea Europeană”. „În aceasta zi specială pentru toți, 9 Mai, în care a luat naștere marea familie a Europei, nu putem să fim decât fericiți pentru că trăim într-o țară europeană și plină de frumuseți, dar mai ales mândri pentru că facem parte din aceasta familie mare și unită, Uniunea Europeană, unde oamenii se bucura de libertate și înțelegere, fiind și locul unde arta și cultura au luat naștere. Cu această ocazie, Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul de Arte «Constantin Brăiloiu» din Târgu-Jiu, urează: La Mulți Ani Europei, cât și oamenilor care gândesc la unitatea și prosperitatea parteneriatului european!”, a precizat Gabriela Grozavu, Președinte C.Ș.E. Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu.

„Ziua în care am format un întreg”

Tinerii se declară plini de mândrie pentru că avem ocazia să fim cetățeni europeni. „Europa, «mamă» protectoare a noastră, cei ce te populăm, 9 Mai este ziua în care ai devenit ce ești astăzi, ziua în care am format un întreg, ziua în care te sărbătorim! Peisaje divine, artă, istorie, oameni frumoși și suflete primitoare, toate acestea fac parte din tine. România face parte din tine, noi facem parte din tine! Și da, suntem mândri că ne putem numi europeni! Cu aceasta ocazie, Liceul Tehnologic Tismana urează un «La mulți ani!», plin de speranțe tuturor europenilor”, a declarat Costina Alexandra Vînătoru, Președintele C.Ș.E. Liceul Tehnologic Tismana.

Ziua de 9 mai este cu atât mai importantă cu cât ea are o triplă semnificație: proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877; Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de- Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 și Ziua Europei.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.