Meșteșugurile și mâncarea tradițională au fost atracțiile celei mai noi ediții a Târgului de tradiţii şi meşteşuguri, „Oltenia de sub munte”. Meşterii tradiţionali au venit în număr mare cu produsele pe care le confecţionează manual, dar și cu bucatele pregătite după rețeta bunicii.
Gorjenii s-au bucurat de târg, astfel că au achiziționat atât produse tradiționale, cât și lucrări create de meșterii populari. „La târg au venit angajaţi din cadrul Primăriei comunei Alunu cu diverse produse alimentare tradiţionale. Cel mai bine s-au vândut dulceaţa de afine şi mure, siropul din afine şi mure, dar şi ornamentele de Crăciun confecţionate din hârtie, aţă şi conuri de brad. Preţurile ornamentelor au variat între 3 şi 5 lei, acestea fiind confecţionate de către elevi la Atelierul lui Moş Crăciun. Suma de bani strânsă a fost donată pentru o fetiţă de 13 ani din comuna Alunu care are probleme de sănătate. Fetiţa a suferit până în prezent patru operaţii la un ochi, necesitând însă efectuarea unei alte intervenţii în străinătate”, au informat reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
Dorin Teodorescu, reprezentantul GAL PARÂNG a ţinut să precizeze că gestul celor la Alunu este unul în spiritul sărbătorilor de iarnă, acela de a dărui un strop de bucurie. Teodorescu spune că ediţia Târgului de tradiţii şi meşteşuguri, „Oltenia de sub munte” din 2018 va aduna şi mai mulţi meşteri populari tradiţionali, pentru ca gorjenii să aibă de unde să îşi aleagă un obiect pe care să îl dăruiască de sărbători.
Evenimentul de la Baia de Fier a fost organizat de Grupul de Acţiune Locală (GAL) PARÂNG, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Grupul de Acţiune Locală PARÂNG este format din comunele Alimpeşti, Baia de Fier, Bengeşti Ciocadia, Bumbeşti Piţic, Crasna, Polovragi, Muşeteşti, Săcelu, oraşul Novaci şi comuna Alunu din Vâlcea.