Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cristiana Soreanu este o frumoasă gorjeancă originară din orașul Bumbești-Jiu, pasionată de muzică încă de când era mică. La grădiniță, educatoarea o punea să cânte la serbări, iar după câțiva ani părinții au înscris-o, alături de sora sa, la cursuri de canto. Cele două fete ale familiei Soreanu – Cristiana și Adriana – sunt câștigătoarele multor premii la festivaluri și concursuri naționale de folclor. Cristiana Soreanu va absolvi la vară cea de-a doua facultate, dorindu-și să devină profesoară de muzică, pentru a transmite dragostea ei față de cântec și celor ce îi vor fi elevi. Își mai dorește, de asemenea, să devină din ce în ce mai bună pe plan muzical, iar melodiile ei să aline și să bucure sufletele ascultătorilor!

Va împlini 23 de ani pe 22 septembrie și este o interpretă de muzică populară premiată de numeroase ori de-a lungul anilor. Cristiana Soreanu este din orașul Bumbești-Jiu, iar acum studiază la Oradea, la Facultatea de Muzică, urmând ca la vară să susțină licența la cea de-a doua facultate-Canto-Clasic. Și sora Cristianei cântă, Adriana Soreanu fiind acum studentă la Facultatea de Litere din Craiova. „Pot spune că am o familie minunată, doi părinți care ne-au sprijinit în tot acest timp și încă o fac, atât pe mine cât și pe sora mea mai mică cu 4 ani care, la rândul ei, cântă. Mama, Elena Soreanu, lucrează în prezent la Uzina Mecanică Sadu, iar tatăl, Cristian Soreanu a ieșit de curând la pensie. A lucrat ca Maistru Militar în cadrul Unității Militare Curtișoara. Relația cu sora mea este una frumoasă chiar dacă ne mai și certăm câteodată…e normal. Am cântat și împreună însă nu am avut așa multe ocazii. Intenționez ca în viitorul apropiat să imprimăm câteva melodii împreună. Mă gândesc la câteva duete. Atât pe mine, cât și pe sora mea ne leagă dragostea pentru cântec. Am moștenit vocea de la mama”, a spus tânăra solistă.

Deoarece ambele fete cântau de mici prin casă, părinții le-au înscris la cursuri de canto popular. Cristiana a făcut trei ani canto cu Emilia Drăgotoiu Nanu, apoi un an cu profesorul Camelia Argint. Ambele fete au studiat și naiul! Cristiana și-a dorit să îmbrace haina militară, însă nu a reușit să intre la un liceu de profil. Nu a renunțat și a mai încercat și câțiva ani, când a fost să dea admiterea la facultate. Drumul ei urma să fie altul, căci, așa cum spune și tânăra, Dumnezeu nu a vrut-o militar, ci solistă! Era păcat de talentul său nativ! „La 10 ani părinții ne-au înscris la Școala Populară de Arte din Tîrgu Jiu. Am făcut canto popular trei ani cu doamna Prof. Emilia Drăgotoiu Nanu si un an cu Doamna Prof. Camelia Argint. În paralel am studiat și instrument – nai la clasa Domnilor Prof. Ștefan și Ciprian Popescu. În clasa a VIII-a am prins drag de uniforma militară, văzându-l pe tatăl meu, și mi-am dorit foarte mult să urmez un liceu cu profil militar pentru care m-am și pregătit intens, însă nu am reușit. Am urmat cursurile Colegiului Național «Ecaterina Teodoroiu» din Târgu Jiu cu profilul matematică-informatică ; absolut nici o legătură cu muzica. În clasa a 12-a m-am pregătit pentru Academia Militară însă am eșuat. Am rămas un an acasă pentru a încerca din nou peste un an. Între timp m-am înscris la Facultatea de Drept  din Târgu Jiu. Alergatul nu era punctul meu forte și, bineînțeles, că nu am reușit la Academie. A fost o perioadă grea, am fost tare dezamăgită de mine…În același an limita de înălțime la poliție a coborât și am zis să încerc și acolo poate reușesc și îmi voi găsi astfel consolarea deși nu mă încânta prea tare ideea de a lucra în Poliție. M-au trimis la contravizită pentru înălțime,era vorba de un milimetru, cred. Înainte să mă măsoare mi-am zis în gând: Doamne, fie voia Ta! Și așa a și fost. Atunci am realizat că nu acesta este drumul meu și că nu are rost să mai forțez lucrurile. Dumnezeu avea alte planuri pentru mine și imediat după, în acea toamnă am dat admitere la Facultatea de Muzică din Oradea. Lucrurile s-au legat foarte frumos. Am terminat anul acesta, în vară mi-am dat licența pe Pedagogie Muzicală si mai am doi ani din cea de-a doua facultate-Canto Clasic. Între timp fac și cursurile de Master tot în cadrul Facultății de Arte din Oradea. Fac ce îmi place”, a povestit frumoasa interpretă din Bumbești-Jiu.

Cristiana cântă alături de o formație

De mai mulți ani, Cristiana Soreanu este autodidactă, iar în timpul liber cântă alături de o formație la diverse evenimente. Așa reușește să se întrețină. Face exact ceea ce îi place! „Îmi doresc o carieră în muzică. Vreau să ajung cât mai sus. În viitor voi fi profesoară de muzică și mi-aș dori sa activez și la un ansamblu profesionist ca interpret. (…) Am și melodii proprii. Cânt despre locul natal, despre dragoste, despre portul gorjenesc, despre părinții mei. Vă puteți face o idee și din titlurile pieselor mele: Sunt olteancă de la Jiu, La conace sus în plai, Sunt gorjeancă mititică, Tată dragă, tată bun, Veni iar primăvara. Am evoluat cu pași mici dar siguri, spun eu. De mai mulți ani sunt autodidactă și muncesc să evoluez în continuare. Mai am multe de învățat, dar învăț cu drag pentru că muzica ocupă un loc deosebit de important în viața mea. În paralel cu studiile cânt la evenimente, am o formație cu care cânt și îmi câștig astfel existența din muzică. Majoritatea evenimentelor se desfășoară în județul Gorj și în apropierea acestuia. Cel mai bine simți repertoriul din zona ta și oricât de mult mi-ar plăcea alt oraș, sau melodiile din altă zonă folclorică, pentru mine tot Gorjul meu e cel mai frumos!”, a declarat Cristiana Soreanu.

Premiată la festivaluri, lucrează la primul album

De-a lungul anilor, Cristiana Soreanu a fost premiată la festivaluri și concursuri de folclor, munca fiindu-i astfel răsplătită. Acum, tânăra lucrează la primul său album, astfel că unul din visurile sale va deveni realitate în curând. „În prezent lucrez la primul meu album muzical care sper să fie gata cât mai curând pentru că mi-l doresc din tot sufletul de mult timp. În ceea ce privește viața personală îmi doresc o mașină și, mai apoi, o familie frumoasă. (…) Încă de mică am început să particip la concursuri și la festivaluri județene, naționale, internaționale. Majoritatea sunt pe muzică populară, însă am participat și la concursuri de muzică ușoară sau romanțe. Am obținut foarte multe premii și deși nu îmi place să mă laud voi aminti câteva dintre cele mai dragi premii câștigate: TROFEUL Festivalului Național ,,Cântă, cântă gură scumpă,, 2015 Beiuș-BH, TROFEUL Festivalului Național ,,Rapsodia Românească-secțiunea tineri,, 2010 București, Locul I Festivalul Național ,,Strugurele de aur-Jidvei,, 2011 Alba Iulia, Locul I Festivalul Național ,,Cântec mândru de pe Criș,, 2015 Oradea, Locul I Festivalul Național ,,Flori de mai,, 2010 Cluj Napoca, Locul I Festivalul Național ,,Plai de cântec și de dor,, 2011 Ciuperceni, Locul II Festivalul Național ,,Maria Lătărețu,, 2012 Tg. Jiu, și altele. Îmi place foarte mult să pictez dar timpul nu îmi permite prea des, să dansez, să călătoresc. Îmi place să citesc când am timp liber. Mă relaxează. Prefer cărțile de dezvoltare personală”, a spus interpreta Cristiana Soreanu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.