Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Fotografia realizată la 7 iunie 1921, pe peronul Gării din Focșani, ilustrează un grup de oameni, civili și militari, aflați în fața vagonului mortuar ce adăpostea osemintele Ecaterinei Teodoroiu. Între 1916 și 1917, în plin război, avea să se ridice curajul și dârzenia gorjencei Ecaterina Teodoriu, care a luptat mereu în linia întâi a frontului pentru unitate națională și a fost decorată cu onoruri regale, fiind înaintată în grad de sublocotent.

Rămășițele pământești ale Eroinei de la Jiu fuseseră deshumate din satul Poieni, județul Vrancea, pentru a fi reînhumate la Târgu Jiu, acolo unde Cătălina își duce somnul de veci și în prezent. Evenimentul a avut un impact deosebit asupra comunității, civili și elevi pot fi observați pe acoperișul peronului sau al vagonului mortuar, după cum precizează și Țîrlea Ion, cercetător al istoriei locale și distribuitorul acestei imagini pe comunitatea online Târgu Jiu Odinioară:

”Pe peronul Gării Focșani, în fața vagonului mortuar cu osemintele Ecaterinei Teodoroiu, 7 iunie 1921. Chipurile smerite și atitudinea participanților, civili și militari, zugrăvesc solemnitatea momentului într-o manieră caldă, frățească, lipsită de o rigurozitate protocolară. Imboldul de a fi cât mai în mijlocul evenimentului face să putem observa civili și câțiva elevi cocoțați fie pe acoperișul peronului fie pe acoperișul vagonului.”, povestește Ion Tîrlea.

„Aici s-a organizat un pelerinaj unde cetăţenii şi reprezentanţi ai instituţiilor oraşului au depus flori și coroane…”

„La împlinirea a 100 de ani de la revoluția lui Tudor Vladimirescu, rămășițele pământești ale Ecaterinei Teodoroiu, au fost deshumate din comuna Fitionești, satul Poieni, județul Vrancea, pentru a fi reînhumate la Târgu Jiu. Detaşamente de la toate unităţile militare ale judeţului Vrancea, au întampinat şi au însoţit cortegiul cu 2 km înainte de intrarea în oraş, împreună cu muzica regimentului 50 Infanterie, până la Capela Militară. Aici s-a organizat un pelerinaj unde cetăţenii şi reprezentanţi ai instituţiilor oraşului au depus flori și coroane, apoi sicriul a fost îmbarcat într-un vagon special, ornat cu flori, verdeață și drapele tricolore şi transportat către Tg-Jiu.”, povestește Țîrlea Ion.

Somptuosul cortegiu funerar al Ecaterinei Teodoroiu a fost întâmpinat cu ovații pe străzile din București și cu onoruri la fiecare oprire: „Pe tot traseul trenul a fost întâmpinat triumfal, cu onorurile cuvenite la fiecare oprire. În Bucureşti, la Gara de Nord a fost organizată o ceremonie de mare amploare la care au participat: notabilitățile capitalei, autoritățile militare, elevi și civili. Un cortegiu somptuos, compus din două tunuri, dintre cele capturate de gorejeni la Arsuri-Schela și Mărăști, condus de căpitanii care le capturaseră: Nicolae Pătrăşcoiu şi Ioan Neferescu, a străbătut străzile capitalei în ovațiile bucureștenilor iar apoi s-a alăturat convoiului funerar în drumul sau către Târgu Jiu. Cele două tunuri aveau să strajuiasca o bună bucată de vreme mormântul Ecaterinei Teodoroiu, din fața Primăriei…”, mai precizează Țîrlea Ion în descrierea fotografiei.

Ecaterina Teodoroiu a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, acolo unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, aflată în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.