Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Comunitatea online „Târgu-Jiu Odinioară”, cu sprijinul Primăriei Târgu-Jiu, a organizat, luni, în centrul municipiului, o expoziţie de fotografie veche. Manifestarea face parte din programul Zilelor Orașului ce au loc în perioada 15-21 mai.

 expo 4 expo 5

Zeci imagini document din Târgu-Jiul de odinioară au fost expuse pe centrul municipiului, lângă Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, în cadrul manifestărilor organizate de Zilele Orașului. La fel ca și anul trecut, expoziția este organizată de Ion Țârlea, administratorul Comunității online „Târgu-Jiul Odinioară”, în colaborare cu primăria. „Am deschis astăzi Zilele Municipiului Târgu-Jiu prin expoziția aceasta de fotografie-document. Avem foarte multe lucruri de arătat despre trecutul acestui oraș și este păcat ca persoanele tinere să nu știe de acestea. Mulțumim Comunității Târgu-Jiu Odinioară pentru fotografiile pe care le-a pus la dispoziția noastră”, a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

expo 3 expo 7

Mare parte din fotografiile expuse sunt cele trimise de membrii Comunității „Târgu-Jiu Odinioară”, fiecare imagine având povestea ei. Ion Țârlea, administratorul acestei pagini online, este persoana care a făcut posibilă expoziția: „Aceste fotografii sunt trimise de către membrii Comunității Târgu-Jiu Odinioară. Fiecare imagine are povestea ei care te cucerește, care îi învață pe cei tineri despre trecut și care le amintesc celor mai în vârstă despre acele vremuri trăite poate. Avem o imagine cu Regele Mihai la Târgu-Jiu, în gară, o imagine document. Avem o imagine din timpul reparațiilor Bisericii catedrale făcute de meșterul Fănică! Mai avem imagini cu trăsuri din Târgu-Jiu, cu oameni, clădiri vechi. Multe imagini reflectă portul perioadei respective, avem câțiva elevi din perioada secolului trecut. Am primit fotografii de la gorjeni plecați chiar și în străinătate, plecați la București sau în alte orașe. Aici am expus doar o mică parte din fotografiile Comunității online Târgu-Jiu Odinioară. Eu sunt colecționar de mai multe feluri: fotografie, militărie, etnografie. Este o frumoasă boală!”.

expo 1 expo 2

Povești nemuritoare

Ion Țârlea știe povestea fiecărei imagini în parte. Grației pasiunii sale pentru istoria municipiului, generațiile viitoare vor avea la dispoziție sute de fotografii cu explicații amănunțite despre cum era în Târgu-Jiul de odinioară și despre marile personalități ale județului nostru. „Avem aici o imagine cu doctorul Hasnaș, cunoscut de gorjeni, unul dintre oamenii care a făcut foarte mult bine locuitorilor orașului. Este aici fotografiat într-o mașină Ford, alături de șoferul său, un om foarte inteligent. Această fotografie mi-a fost trimisă de doamna Liliana Jinca, cea care mi-a și spus că șoferul doctorului Hasnaș era mereu grăbit de medic să ajungă acasă. Într-o zi, când veneau spre casă, șoferul nu l-a mai auzit vorbind pe medic și și-a dat seama că medicul căzuse din mașină, după ce șoferul a dat cu mașina într-o groapă. (…) Mai avem o fotografie interesantă. Este preluată din cartea domnului Ion Duguleanu, cea mai complexă istorie a Târgu-Jiului. Îl avem pe Ilie Bocșan fotografiat în atelierul său unde confecționa trăsuri și șarete. El, alături de alți meseriași, a făcut mai multe căruțe și le-au donat Armatei Române în război. (…)”, a declarat Ion Țârlea, administratorul Comunității online „Târgu-Jiu Odinioară”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.