Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

IMG_2925O fotografie unicat de la ceremonia decorării orașului Târgu Jiu cu „Virtutea militară de război clasa I“, care s-a desfășurat în data de 6 august 1933, pentru vitejia de care locuitorii au dat dovadă în lupta de la „Podul Jiului“ din Primul Război Mondial, a fost descoperită de către Ion Țârlea, un colecționar pasionat de fotografii, într-o revistă din Franța.

Fotografia este realizată de renumita agenție de presă „Associated Press“ și a ajuns acum și în patrimoniul Primăriei Târgu Jiu. „Reușim, în afară de fotografiile care apar în presa vremii, să avem la Târgu Jiu o fotografie inedită realizată de «Associated Press» cu momentul în care regele Carol al II-lea pune pe perina de catifea, primarului de atunci al municipiului Târgu Jiu, distincția «Virtutea militară de război clasa I», a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. Potrivit acestuia, ceremonia a avut loc în centrul orașului Târgu Jiu, chiar în fața actualei Prefecturi, care atunci era sediul Primăriei Târgu Jiu, lângă locul unde este înmormântată Ecaterina Teodoroiu.

Fotografii în toate școlile și instituțiile din oraș

Prin decretul dat de regele Carol al II-ea se conferă Medalia „Virtutea militară de război clasa I“ orașului Târgu Jiu „pentru unitatea de simțire, pentru sacrificiul și curajul deosebit de care a dat dovadă populația acestui oraș, care a luptat alături de trupe, înfruntând năvala inamicului pe Valea Jiului“.

IMG_2926

„Face parte dintr-un proiect pe care Primăria municipiului Târgu Jiu l-a demarat, care este denumit «Istorie locală». Dorim imprimarea fotografiei pentru a fi expusă în toate școlile și instituțiile din Târgu Jiu, pentru că este un moment important, prin care orice cetățean poate spune că poartă în piept «Virtutea militară de război clasa I» datorită curajului pe care l-au avut străbunii noștri“, a precizat viceprimarul Adrian Tudor.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.