Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O fotografie de la începutul anilor `70 surprinde o zi de comerț stradal în Târgu Jiu, în fața magazinului Parâng, la 23 august. Înainte de acest eveniment de propagandă comunistă, se făceau repetiții cu săptămâni bune înainte pentru ca totul să iasă ca la carte în „ziua de defilare”.

Oamenii defilau pe străzi cu pancarte ce-l slăveau pe conducătorul lor, poporul și patria: „Oameni ai muncii, țărani și intelectuali”, defilau pe străzile orașului trecând pe lângă tribuna oficială unde se aflau mai-marii județului, purtând placarde ce slăveau «PATRIA, POPORUL, CONDUCĂTORUL MULT IUBIT» și afișau angajamente de noi producții record, înfierând totodată și «exploatarea omului de către om».”, ne spune Ion Țîrlea, cercetător al istoriei locale și deținătorul aceste imagini.

Imediat după defilare, oamenii porneau către Drăgoieni cu puținele autobuze care circulau pe atunci, pentru a sărbători cu mici si bere marele eveniment la care au fost părtași.

„După parada de dimineață târgujienii, cu mic cu mare, erau mulțumiți dacă reușeau să se urce în unul din autobuzele ce făceau curse către pădurea de la Drăgoieni. Mereu puține la număr, pline de praf și mereu aglomerate, aceste autobuze erau cam singura varianta de a ajunge la «marea distracție», dacă nu dispuneai de o mașină, care era un lux în acele vremuri.

Taxiurile erau și ele o «rara avis»  în «ziua cea mare». Dacă ajungeai la Drăgoieni, aici lucrurile începeau să prindă culoare și după o inevitabilă îmbulzeală la coada de la mici și bere, lumea era parcă mai frumoasă.

Dacă aveai «portofelul gros» și gura pungii ți-era generoasă, te puteai bucura și de atenția și măiestria unui taraf de țigani lăutari, putând astfel să petreci ziua la iarbă verde în acorduri gorjenești amintind de vremurile lui «Neica Dincă».”, mai adaugă Ion Țîrlea în descrierea fotografiei distribuită pe site-ul său Târgu Jiu Odinioară.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.