Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cea mai veche sculptură din orașul Târgu Jiu este statuia lui Tudor Vladimirescu, aceasta fiind inaugurată în anul 1898. Opera de artă turnată în bronz de către sculptorul gorjean Constantin Bălăcescu este un omagiu adus conducătorului Revoluției de la 1821 și a fost realizată la Milano. O fotografie a acestei creații impozante a municipiului Târgu Jiu datează de la sfârșitul secolului trecut și surprinde statuia Tudor Vladimirescu, parcul în care aceasta se află, dar și gimnaziul.

Iubitorul de istorie Ion Țîrlea este cel care a postat fotografia pe pagina Târgu Jiu Odinioară, imagine ce amintește de progresul orașului, dar și de măreția și trăinicia monumentului dedicat lui Tudor Vladimirescu, conducătorul ce s-a sacrificat pentru națiune. „Părculeţul şi statuia lui Tudor Vladimirescu din faţa gimnaziului cu acelaşi nume, la începutul secolului trecut. Monumentul era luminat noaptea de mai multe felinare vieneze cu gaz lampant”, scrie Ion Țîrlea în descrierea imaginii.

Statuia a fost transportată de la Milano în orașul Târgu Jiu ca urmare al unui amplu proces de modernizare al orașului când alte edificii importante au fost ridicate, precum primăria municipiului, la 22 august 1898.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.