Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Într-o fotografie de colecție surprinsă în anul 1936, un grup de elevi ai Liceului „Tudor Vladimirescu”, purtând cu mândrie portul popular, imortalizează un moment dintr-o mică excursie prin Parcul Carol din București. Excursia era organizată cu ocazia participării de către aceștia la concursul „Tinerimea Română”.
Tinerimea Română

„Tinerimea Română” era o societate  ce a fost înființată în anul 1878 și venea în sprijinul elevilor cu rezultate deosebite la învățătură. Era de mare ajutor pentru cei ce nu aveau posibilitatea să își permită astfel de ieșiri ce durau, de regulă, câteva zile, și reprezenta recompensa elevilor pentru munca și reușitele lor școlare. Pe pagina de socializare a iubitorului de istorie, Ion Țîrlea, putem vedea mai multe astfel de fotografii, ce ne poartă prin trecutul atât de apropiat, dar totuși, atât de diferit de prezentul nostru.

Elevi ai Liceului «Tudor Vladimirescu» participanţi la concursul «Timerimea Română» la o plimbare în parcul Carol

„Elevi ai Liceului «Tudor Vladimirescu» participanţi la concursul «Timerimea Română» la o plimbare în parcul Carol, Bucureşti – 1936. După cum putem observa, mândria grupului o reprezentau frumoasele costume populare gorjeneşti. Sursa acestei fotografii este Cristi Grecoiu, bunicul său fiind unul din elevii prezenţi în această imagine.

«Tinerimea Română» este o societate creată în 1878 ce avea drept scop sprijinirea şi promovarea elevilor cu rezultate bune la învățătură, venind astfel în ajutorul copiilor săraci, fără posibilităţi, ca o recompensă pentru strădania depusă. Societatea organiza concursuri în urma cărora elevii ce obţineau rezultate bune erau răsplatiţi oferindu-le diplome, medalii şi şansa de a merge gratuit în excursii de câteva zile în ţară, în scop recreativ şi instructiv. Se punea un accent deosebit pe latura culturală, ştiinţifică, istorică şi în toate, ca o trăsatură esenţială, exista o mare încărcătură de patriotism şi mândrie naţională”, scrie Ion Țîrlea pe pagina sa de facebook, Târgu Jiu Odinioară.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.