Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

targu jiuO imagine document postată de Ion Țîrlea, un păstrător al istoriei orașului și județului nostru, ne arată cum se desfășura defilarea de 23 august în urmă cu aproape patru decenii. La acea vreme, pentru Ziua Națională, pregătirile începeau cu mult înainte, astfel ca defilarea și spectacolele din vremurile comuniste să iasă fără cusur. O fotografie document realizată la Târgu Jiu ne arată cu exactitate momentul surprins în anul 1979. 

„Târgu Jiu – defilarea din 23 august 1979, pe bulevardul Constantin Brâncuşi. În fiecare an, «clasa muncitoare, țărănimea, intelectualitatea, pionierii şi şoimii patriei», după serioase repetiţii ce începeau cu câteva săptămâni înainte, defilau în ziua evenimentului prin faţa tribunei oficiale unde se aflau notabilităţile oraşului și, eventual, câțiva oaspeţi «de la centru». Căldură, praf, transpirație …și cu toate astea, pentru unii dintre noi, ce eram copii în acele vremuri, evenimentul reprezenta o bună oportunitate de a chiuli de la școală ca după «spectacol», ca să dăm o tură pe strada Tudor Vladimirescu spre a savura o plăcintă cu brânză la Simigerie sau o înghețată la cofetaria Trandafirul Roșu”, scrie Ion Țîrlea la descrierea fotografiei postate pe pagina sa de Facebook.

Ziua 23 august  a fost, vreme de aproape jumătate de secol, sărbătoarea naţională a României, în vremea comunistă fiind sărbătorită cu parade și spectacole grandioase.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.