Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

plocon-nasiO fotografie postată în mediul virtual este, încă o dată, ca o lecție pentru tânăra generație care nu cunoaște tradițiile de acum zeci de ani. Ion Țîrlea, administratorul paginii „Târgu Jiu Odinioară”, ne arată printr-o imagine document cum se respectau cu sfințenie obiceiurile, mai cu seamă cele privitoare la ploconul oferit nașilor de cununie în zi de sărbătoare. Finii mergeau cu daruri la aceștia chiar în ziua de Crăciun.

În imaginea postată vedem un bărbat îmbrăcat în straie tradiționale care merge cu desaga plină la cei care i-au devenit părinți sprirituali după căsătorie. „În ziua de Crăciun, cu plocon la nașul de cununie – Ceauru, Gorj, 1930. Nașii, aleși dintr-o familie respectabilă, erau vizitați de fini în zilele Crăciunului, care aduceau daruri, de obicei, bunuri din gospodăria proprie: vin, țuică, nuci, cârnați, cozonaci și un curcan, sau după caz, cocoș sau purcel, în funcție de posibilități. Pitorescul imaginii ne aduce aminte de binecunoscutul curcan, Bismark, al șugubățului Nea Mărin și de vizita sa la București la nașul Pantelică în prag de an nou”, a scris Ion Țîrlea pe pagina sa de promovare a orașului și tradițiilor de odinioară.

Prea puțini gorjeni mai respectă tradițiile care țin de nași, la fel cum foarte puțini oameni care aleg să cunune își mai tratează cu seriozitate datoria de părinte spiritual. Astfel, într-o societate în care tradițiile sunt pe cale de dispariție în unele zone, tot ceea ce ne mai rămâne este amintirea păstrată în aceste fotografii document.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.