Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Mănăstirea Polovragi este una dintre cele mai spectaculoase lăcașuri de cult, aceasta fiind veche de mai bine de cinci secole. Totuși, foarte puțini știu cum arăta acest sfânt loc, în urmă cu peste un secol, iar cei care au avut șansa de a vedea așezarea, au făcut-o, cel mai probabil, din fotografii. O imagine de acest fel a apărut și în mediul virtual, pe o pagină de Facebook care păstrează vie amintirea de odinioară a Târgu-Jiului nostru și a întregului județ. Ilustrata înfățișează Mănăstirea Polovragi  în anul 1900.

Imaginea postată în mediul virtual deține și scurtă descrierea sfântului lăcaș de cult care este unul al maicilor, purtând hramul de „Mănăstirea Maicii Domnului”.

„Hrisovul emis la 6 iulie 1648, de Matei Basarab, constituie prima atestare documentară a bisericii. Închinată Sfântului Mormânt, mănăstirea este răscumpărată de domnitorul Constantin Brâncoveanu de la Patriarhul Dositei al Ierusalimului, în anul 1693 și făcuta metoc al mănăstirii Hurez.

În timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu s-a restaurat biserica, căreia i-a înălțat turla și i-a adăugat un pridvor în stil brâncovenesc, s-a zugrăvit interiorul, a refăcut chiliile, clopotnița, precum și zidurile de cetate. În timpul stăpânirii austriece asupra Olteniei a fost trecută în rândul mănăstirilor corespunzătoare fortificațiilor defensive.

Generalul Stainville a ales-o drept reședință, adăpostind între zidurile ei un batalion de oști (1718-1739). Mai târziu, la 27 aprilie 1802, mănăstirea a fost prădată de trupele tâlhărești ale lui Pasvantoglu. Legenda spune că atunci călugării au ascuns în apa Oltețului odoarele mănăstirii”, a scris administratorul paginii „ Târgu Jiu Odinioară”.

Mănăstirea se află la poalele munților Piatra Polovragilor, în apropierea Cheilor Oltețului. Lăcașul de cult se găsește în proximitatea Peșterii Polovragi.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.