Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul manifestărilor organizate de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, la 49 de ani de la înființare, novăceanul Constantin-Dinică Dârvăreanu a lansat cartea, „Novaci-Lada de zestre”. „În speranța că în generațiile viitoare se va reaprinde parfumul obiceiurilor locale, am adunat câteva dintre valorile culturii tradiționale novăcene: datini, obiceiuri, folclor, spre a nu ne pierde complet rădăcinile! I-am zis «Novaci-Lada de zestre», căci am considerat că se potrivește cu ceea ce am dorit să fac, să adun în această carte”, a spus autorul, fost director al Casei de Cultură Novaci. 

darvareanu NOVACI novaci 344

„Novaci-Lada de zestre” este cea de a cincea carte scrisă de novăceanul de excepție Constantin Dârvăreanu. De numele său se leagă și înființarea la Rânca a Muzeului Civilizației Montane, unde turiștii admiră, an de an, obiecte specifice oieritului, documente, fotografii vechi, costume populare. Muzeul a fost inaugurat în vara anului 2012 și de atunci a fost vizitat de mii de persoane. La 49 de ani de la înființarea Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, a fost lansat și ultima carte a lui Dinică Dârvăreanu. „La Novaci se întâmplă foarte multe lucruri pe plan cultural. Un mare merit îl are primarul inginer Dumitru Leuștean, care este receptiv la tot ce se întâmplă în localitate. (…) Cartea este al cincilea volumul din cariera mea, cred că este timpul să adunăm tot ce se mai găsește din folclorul și tradițiile noastre ca să aibă și viitoarele generații cum să afle despre tot ce este mai important în Gorj. De zeci de ani mă ocup de culegerea folclorului, a datinilor și obiceiurilor locale. Sunt valori inestimabile! Unele dintre ele nu se mai păstrează astăzi, datinile sunt cele mai importante documente care vorbesc despre originile noastre. (…) La Novaci se păstrează încă identitatea culturală a celor două populații care compun localitatea. Datinile și obiceiurile definesc naționalitatea unui popor, fiind moștenite de la strămoșii noștri”, a spus autorul Constantin Dârvăreanu.

 novaci 1 novaci 2

Diplomă de excelență

Constantin-Dinică Dârvăreanu a primit o diplomă de excelență și un trofeu din partea CJCPCT Gorj pentru întreaga sa activitate culturală și publicistică. „Este un excelent cercetător în domeniul tradițiilor, dânsul este cel fără de care în Novaci nu s-ar fi făcut atât de multe proiecte culturale. Vorbim aici despre Festivalul de Teatru, revista, Muzeul de la Rânca și multe altele. Îl cunosc de trei decenii. Lucrarea dânsului este o antologie extraordinară și prezintă informații importante din zona Novaciului. Îi acordăm diploma de excelență pentru toată activitatea dânsului”, a afirmat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

novaci 3

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.