Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Filmul documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului roman” a fost realizat de Dorin Brozbă, scriitor cu o activitate publicistică impresionantă. Documentarul durează 42 de minte și se adresează, în primul rând, copiilor. De curând, publicistul a primit o veste importantă: filmul său va fi difuzat și de Televiziunea Română chiar pe 22 august, ziua în care se vor comemora 100 de ani de la trecerea în neființă a Ecaterinei Teodoroiu!

 

Pe 17 august s-au împlinit 100 de ani de când plutonul Ecaterinei Teodoroiu a intrat direct în focul bătăliei la Muncelul-Dealul Secului-Poienile Popii-Fitionești, județul Vrancea. La Fitionești, Eroina României a și murit în luptă, câteva zile mai târziu. Dorin Brozbă, realizatorul filmului documentar despre Eroină a ținut să marcheze momentul istoric și a organizat o întâlnire cu echipa care l-a ajutat la realizarea documentarului. Filmul a fost realizat de către documentaristul Dorin Brozbă cu imagini de arhivă, iar durata acestuia este de 42 de minute. Filmul gorjeanului va fi difuzat și de Televiziunea Română chiar pe 22 august, ziua în care se vor comemora 100 de ani de la trecerea sa în neființă! „Ne-am întâlnit la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, aici ea își doarme somnul de veci din 1921. Ne-am întâlnit aici pentru că pe 17 august s-au împlinit 100 de ani de când plutonul Eroinei a intrat pe frontul de la Mărășești, iar apoi, după câteva zile, pe 22 august, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic! Noi, oamenii cu drag de cultură și istorie adevărată, am realizat un film documentar, lansarea sa fiind făcută pe 10 martie la 100 de ani de la avansarea în grad a Ecaterinei. Filmul a avut succes în țară. Am fost în mai multe orașe (…) am avut un miniturneu în Moldova și apoi am trecut Prutul și am fost prezenți la Chișinău. Am avut șansa să ne întâlnim cu academicieni de seamă. Acum câteva zile, am fost contactat de TVR și ni s-a propus ca filmul nostru să fie difuzat pe TVR 2, TVR Internațional, TVR Moldova. Pe TVR 2 va fi difuzat la ora 15,40, TVR Internațional la ora 21,00 și pe TVR Moldova la 22,00. Astfel, filmul va fi revăzut și de frații noștri de peste Prut. Am considerat că este normal să mai prezint o dată echipa din spatele filmului, de aceea ne-am întâlnit aici. (…)”, a spus Dorin Brozbă, realizatorul filmului documentar despre Eroina de pe Jiu. La întâlnirea din Piața Prefecturii, de la Mausoleul Eroinei, au participat și Aurora Luminița, strănepoata Ecaterinei Teodoroiu și stră-strănepoata Cătălinei de la Jii, o adolescentă care s-a întors vara aceasta din străinătate pentru a se înscrie la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”.

Bianca Mitrică joacă rolul Cătălinei în timpul copilăriei, iar Adina Cotorogea, muzeograf la Muzeul Județean, o interpretează pe Ecaterina Teodoroiu în perioada de glorie, când se afla sub arme. De asemenea, juristul Muzeului Județean, Dragoș Predoiu, joacă rolul sublocotenentului Mănoiu, logodnicul „eroinei de la Jiu“. Filmările au început în toamna anului 2015 și au fost realizate în diferite locuri din țară, inclusiv în județul Vrancea, acolo unde „eroina de la Jiu“ a fost ucisă. În film apare și mărturia lui Gheorghe Pătrășcan, un bătrân în vârstă de 90 de ani, autorul monumentului ridicat în locul unde a fost înmormântată Ecaterina Teodoroiu în perioada 1917 – 1921, Dealul Secului, din comuna Fitionești. Realizatorul Dorin Brozbă a debutat publicistic la 28 februarie 1981, în cotidianul „Gazeta Gorjului”, cu articolul intitulat „Oamenii datoriei” și editorialul „Sfatul cavalerului”, la Editura Diafora, din Târgu-Jiu, în anul 2001. De atunci, activitatea sa publicistică este impresionantă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.