Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Concertul pentru pian și orchestră în La major, de Valentin Gheorghiu, se regăsește în programul următorului concert simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu, la împlinirea a 95 de ani de la nașterea compozitorului. Opus important în literatura pianistică românească de tip concertant, lucrarea lui Valentin Gheorghiu este scrisă perfect pianistic, în manieră contemporană, fiind plină de temperament, strălucitoare şi dinamică.

Aceste trăsături au fost prezente surprinzând prin dinamismul primei părţi, o demonstraţie de tehnică instrumentală desăvârşită, lirismul mişcării mediane unde muzica ilustrează sonor prin dialogul dintre pian şi orchestră povestea astrului zburător ce stă la baza poemului eminescian „Luceafărul”, care a inspirat această a doua parte a concertului, şi virtuozitatea de tip romantic a părţii finale unde, în cadrul unei veritabile toccata, transpar temele cu caracter modal ce conferă muzicii, pe lângă parfumul arhaic, o tensiune păstrată chiar şi în pasajele mai liniştite.

Concertul pentru pian și orchestră, despre care Valentin Gheorghiu declara că este cel mai apropiat sufletului său, a obținut premiul „George Enescu” al Academiei Române în anul în care a fost scris – 1961.

Născut pe 21 martie 1928, la Galați, Valentin Gheorghiu este pianist, profesor și compozitor, membru al Academiei Române din 2014, pianist concertist cu o intensă activitate, un mare admirator și continuator al legendarului Dinu Lipatti.

Concertul va avea loc joi, 23 martie 2023, de la ora 19.00, la Sala Thalia. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de Gábor Horváth, iar în ipostază solistică îl vom asculta pe pianistul Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internațional „George Enescu”.

Gábor Horváth

Din programul serii mai fac parte uvertura operei „Maeștrii cântăreți din Nürnberg” de R. Wagner și Simfonia nr. 5 în re minor, op. 47 de D. Șostakovici.

Biletele sunt puse în vânzare online pe www.iabilet.ro, www.filarmonicasibiu.ro și în aplicația mobilă Filarmonica Sibiu App, precum și la casa de bilete a Filarmonicii, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.