Filantropul Brâncuși. Marele sculptor îşi ajuta cu bani rudele şi prietenii

Filantropul Brâncuși. Marele sculptor îşi ajuta cu bani rudele şi prietenii

- in Reportaj, Romania civila, Slider
1
159 vizualizari

Constantin Brâncuși avea un suflet mare și își ajuta rudele și compatrioții cu sume de bani. Această caracteristică a marelui artist este reliefată într-o serie de scrisori prezentate în lucrarea „Brâncuși inedit“, ediție îngrijită de către Doina Lemny și Cristian-Robert Velescu.
Într-o scrisoare a lui Brâncuși către nepoata sa, Jana Brâncuși, datată februarie 1933, generosul sculptor o informează că i-a trimis o sumă de bani: „Ți-am trimes pe ziua de 14 curent 4.000 de lei cred că eai primit și că nu duci grijă de nimnic. Într`una din scrisorile din urmă mi-ai scris, că după terminarea studiilor vrei să vii să stai lângă mine la Paris-îți sunt bune și frumoase sentimentele ce ai pentru mine, și-ți mulțumesc din tot ce pot-însă această dorință (care ar fi și a mea) este peste putință de realizat în primul rând este că eu n am nici un rost de locuință altul decât atelierele în care lucrez, unde este peste putință ca să poți locui și ca să stai la o pensiune nici nu e de gândit“.

„Te implor fie ți milă de mine“

Într-o altă scrisoare pe care i-o adresează discipolul său, Gheorghe Baltă, acesta îi cere să-l ajute cu o sumă de bani: „Te implor fie ți milă de mine și mă mai ajută cu 300 de franci ce fără greș cu ceia ce își datoresc din urmă îți voi înapoi la începutul lui Septembrie“. Într-o altă scrisoare, discipolul remarcă generozitate marelui artist: „Mult iubite Brâncuși. Cu nărav mă învață frumoasa ta făptură și sufletul tău frumos. Căci ori când sunt la nevoie, ca la Dumnedeu la tine mi`e salvarea“.

Compozitorul Cuclin i-a cerut lui Brâncuşi bani pentru chirie

Într-o altă scrisoare prezentată în volumul „Brâncuși inedit“, Dimitrie Cuclin, compozitor român, îi cere ajutorul lui Brâncuși: „Dagă domnule Brâncuși, m`a apucat chiria și trebue să strâng de pe unde oi putea vre-o 60-80 de franci. Dacă ai ceva de prisos – măcar un pol – plasează`l la mine – și cândva trebue să ți` dău înapoi…“.
Un alt artist ajutat de Brâncuși este Gheorghe Ionescu Sin. „Sunt silit să te rog foarte mult, dacă îți stă în putință să`mi trimiți 300-400 de franci. Pentru acești bani să ai toată încrederea și te asigur că în curând în vei primi înapoi tot în moneda franceză prin cumnatul meu, ce va trece spre Londra la familia lui“, îi scria Gheorghe Ionescu Sin lui Brâncuși. Într-o altă scrisoare, aceesta îi mulțumește lui Brâncuși: „Scumpe Brâncuși, am primit 400 de franci mai de vreme chiar de cât mă așteptam – și îți mulțumesc mult-mult“.

1 Comment

  1. A fost cel mai mare sculptor al tarii noastre.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.