Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

dactilografieBirourile unde se copiau acte în perioada comunismului puneau probleme serioase, de multe ori, celor care le dețineau. Aparatele trebuiau declarate la Miliție, iar proprietarii lor erau monitorizți pentru ca acestea să nu fie utilizate pentru realizarea unor materiale care să pericliteze sistemul de stat din respectiva perioadă. O astfel de dactilografie din Târgu Jiu putem observa  într-o imagine inedită postată de gorjeanul Ion Țîrlea. 

Dactilografia din imagine exista în perioada anilor `80, fiind amplasată în centrul orașului. La descrierea imaginii postate în mediul virtual este detaliat modul în care funcționau aparatele de copiat acte. „Birou de copiat acte – Târgu Jiu, strada Victoriei, la începutul anilor `80. Centrul de copiat acte din imagine se găsea în apropierea actualului Teatru «Elvira Godeanu», în clădirea de lângă Simigerie, al cărei colț se observă în partea stângă. Meseria de dactilografă este astăzi pe cale de dispariție, dacă nu cumva a dispărut deja. Dacă până la apariția «xerox-ului» și a imprimantelor, copierea actelor se făcea la mașinile de scris, după noile progrese tehnologice, acestea au devenit, în buna parte, obiecte de decor. Centrele de copiat acte în care era omniprezent zornăitul metalic ce avea cadența unei mitraliere, era parte integrantă a fiecărui oraș. Mereu aglomerate, după cum se poate observa și în imagine, erau mici furnicare zornăitoare, pe care erai nevoit să le frecventezi ori de câte ori te împingea nevoia”, scrie Ion Țîrlea, un gorjean care promovează orașul nostru în vremurile de odinioară.

Ion Țîrlea, un colecționar al imaginilor care fac parte din istoria orașului nostru, precizează că o astfel de activitate ca dactilograf te putea transforma foarte ușor într-un dușman al comuniștilor. Acesta a amintit chiar și un moment destul de ciudat, după ce prin Târgu Jiu fuseseră împrăștiate manifeste scrise de mână. „În perioada comunistă orice mașină de scris trebuia declarată și trecută în evidența Miliției, astfel posesorii erau monitorizați ca nu cumva să o folosească pentru realizarea de materiale «subversive», îndreptate împotriva sistemului. Orice astfel de activitate te putea transforma într-un «dușman al poporului», fapt care se pedepsea cu ani grei de închisoare. Țin minte în clasa a V-a a venit profesorul la ora de română, ne-a dat o scurtă dictare, de câteva propoziții, după care ne-a adunat foile, a ieșit cu ele pe ușă, s-a întors în câteva minute, am continuat ora, dar «lucrările» niciodată nu ne-au fost înapoiate. Această «ciudățenie» ar fi trecut neobservată și de neluat în seamă, dacă n-aș fi auzit după numai câteva zile că, de fapt, fuseseră împrăștiate prin oraș manifeste scrise de mână, iar Securitatea, bănuind că poate fi vorba de un elev, a întreprins o acțiune de căutare în școli , intenționând să descopere făptașul după scris. Nu cred că au avut succes, orașul era destul de mic și cred că s-ar fi aflat”, a conchis Ion Țîrlea.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.