Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Consiliul Local și Primăria Runcu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Școala Populară de Artă “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu organizează vineri 12 mai 2023, ediția a XII-a a Festivalului – concurs de muzică populară oltenească “MARIA APOSTOL”. Festivalul, organizat la Runcu, într-o zonă cu bogate tradiții etnofolclorice, își propune  să contribuie la descoperirea și promovarea celor mai valoroși interpreți de muzică populară, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice, la valorificarea comorilor cântecului popular oltenesc.

Evenimentul ne reamintește de minunata „privighetoare de la Gorj”. Maria Apostol a debutat în muzică la frageda vârstă de 5 ani, pe scena Căminului cultural din Runcu. Până la 14 ani a obţinut numai locul întâi la toate concursurile ţinute în judeţ. La 16 ani, în tabăra de copii de la Năvodari, a obţinut locul întâi pe ţară din 600 de concurenţi.

Repertoriul Mariei Apostol conţine peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică. Mai mult decât atât, ea a cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria şi Bulgaria.

Festivalul organizat la Runcu are două secțiuni și este deschis tinerilor interpreți din județele Olteniei cu vârsta între 7-35 ani. Fiecare județ are dreptul de a participa cu 2 concurenți, cu excepția județului Gorj care poate participa cu mai mulți.

Soliștii vocali vor prezenta în concurs două piese (una fără acompaniament – doină sau baladă), de preferat o piesă din repertoriul Mariei Apostol. Nu sunt admiși în concurs soliști vocali, angajați ai unor orchestre profesioniste.

Acompaniamentul concurenților va fi asigurat de orchestra Ansamblului “Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Concurenții sunt așteptați în ziua de 12 mai, până la ora 12.00, la Căminul Cultural din Runcu, unde se vor organiza preselecția și repetițiile cu orchestra, la ora 13.00. Aprecierea concurenților va fi făcută de un juriu alcătuit din personalități ale vieții culturale, specialiști în folclor și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare.

Jurizarea se va face ținându-se seama de calitatea interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor, ținuta scenică, frumusețea și originalitatea costumului popular. Juriul are dreptul de a redistribui premiile. Concurenții care au câștigat premiul I la ediția precedentă nu mai au dreptul de participare în concurs.
Premiile care se acordă

Trofeul Festivalului va fi acordat de Consiliul local și Primăria Runcu

La categoria 7-14 ani premiul I va fi acordat de Consiliul Local și Primăria Runcu, iar la categoria 15-19 ani va fi acordat de Ansamblul Artistic  Profesionist „Doina Gorjului”.

Premiile II vor fi acordate de Consiliul Județean Gorj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Premiile III vor fi acordate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale  Gorj.

Mențiunile la secțiunea soliști vocali 7-14 ani vor fi acordate de Școala Populară de Arte „Constantin Brancuși” Tg-Jiu.

Mențiunile la secțiunea soliști vocali 15-35 ani vor fi acordate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Consiliul local și Primăria Runcu asigură, de asemenea, cazarea și masa concurenților.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.