Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Festivalul Internațional „Zilele Arados“ se va desfășura în perioada 18-23 septembrie în Târgu Jiu și Plopu, sat care face parte din comuna Hurezani. La eveniment vor participa zece invitați din Polonia, Maria Britanie și Franța.

IMG_2788

Festivalul este organizat pentru prima dată de către Asociația cultural-litarară „Arados“, din care face parte Emilia Ivancu, lector de Limba și literatura română la Universitatea din Poznan, din Polonia. Aceasta s-a născut în Petroșani, dar a copilărit la bunicii ei din satul Plopu, loc care are o însemnătate specială în sufletul său.

„Am un post rezervat la Universitatea din Alba-Iulia, dar pentru mine este important să revin aici, întrucât am fost formată de către bunicii mei din satul meu din satul Plopu“, a spus Emilia Ivancu.

În județul Gorj vor ajunge și ceilalți doi membri fondatori ai asociației, un cadru didactic polonez și un poet și muzician galez.

„Sunt membru fondator al unei asociații cultural-literare care, neoficial, funcționează de șapte ani de zile cu trei membri. Pe lângă mine, din asociație mai face parte un coleg polonez, care vorbește Limba română, și este coleg de catedră cu mine, dar și Diarmuid Johnson, un muzician și poet galezo-irlandez. Împreună cu ei am înființat această asociație de poezie, care de anul acesta funcționează oficial și în România. O să deschidem un festival de poezie, ateliere de limbă și cultură polonă, galeză și irlandeză, dar și ateliere de traducere și etnografice“, a precizat Emilia Ivancu. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile la Târgu-Jiu și trei zile la Hurezani. În cadrul festivalului va avea loc un concert de muzică celtică și poezie româno-celtică la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“.

Calendarul festivalului

Emilia Ivancu a prezentat calendarul festivalului pe care îl organizează pentru prima dată în România:

„O să avem la deschidere două ateliere de limbă și cultură cu elevi ai liceelor din Târgu-Jiu, după care în seara zilei de 18 septembrie va fi o gală de poezie cu poeți locali și străini, care va fi, mai degrabă, un fel de întâlnire de cunoaștere. A doua zi o să se desfășoare un spectacol care poartă marca „Arados“, noi pictăm lumea în cuvinte, susținut de către un muzician extraordinar, o violonistă de muzică tradițională irlandeză, care alături de Diarmuid Johnson, va cânta la instrumente celtice, iar poeziile vor fi interpretate de mine și de Diarmuid în română, galeză și irlandeză. La Plopu o să organizăm pentru elevii de la școala din Hurezani ateliere de limbă și cultură, pentru ca aceștia să cunoască și alte spații culturale, dar cu vorbitori nativi din acele spații, dar și vorbitori de limba română“.

Ce semnificație are numele asociației

Emilia Ivancu ne-a explicat și semnificația denumirii asociației: „Numele asociației, «Arados», înseamnă în spaniolă pluguri. Fiind fondată ca o asociație de poezie, Blaga ne-a adus cumva împreună. Am avut o serie de activități în Alba Iulia și de la poemul lui Blaga, «Pluguri», au găsit colegii mei care sunt și lingviști că această rădăcină «ar» se regăsește și în polonă, și în galeză și în română. Așa ne-am gândit să dăm această denumire pentru că, pentru noi, spațiul rural este foarte important”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.