Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Pe data de 23 aprilie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință, iar în mai multe localități din Gorj sunt organizate festivaluri folclorice, bâlciuri, baluri sau alte manifestări artistice. Anul acesta, la Bărbătești va fi organizată prima ediției a unui festival dedicat portului popular.

88681_sfantul-gheorghe images

În fiecare an, la 23 aprilie, îl prăznuim pe Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință. Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă în care Sfântul salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu diavolul. Mai este reprezentat și în alte feluri. În județul Gorj, duminica viitoare, în mai multe localități vor fi organizate câteva manifestări cultural-artistice. Astfel, la Bărbătești, pentru prima dată va avea loc manifestarea „Duminica portului, cântecului și jocului popular”. Organizatori sunt Primăria și Biblioteca Publică Bărbătești, iar instituție parteneră CJCPCT Gorj. „S-au propus, pe lângă manifestările tradiționale deja, care, în mod normal, continuă, și câteva evenimente noi. În aprilie va fi o primă ediție a manifestării Duminica Portului, Cântecului și Jocului Popular la Bărbătești. Bărbăteștiul intră deja în circuitul județean al organizării de festivaluri. Evenimentul se va adresa atât copiilor, cât și adulților. Ideea în sine este de a acorda importanță costumului popular, nu jocului, nu cântecului, pentru că județul e plin de festivaluri de genul acesta”, spunea Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

De asemenea, tot de Sfântul Gheorghe, la Dănciulești, va avea loc o nouă ediție a Festivalului Folcloric „Mariana Ionescu Căpitănescu”. „Logodna vinului cu ulcica” este o sărbătoarea comunitară care are loc na de an la Dobrița, comuna Runcu. Organizatori sunt Primăria și Căminul Cultural Runcu, iar parteneri: CJCPCT Gorj, Școala Populară de Artă, Fundația Culturală ,,Dăruie vieții farmec” Târgu-Jiu. Și la Țicleni va avea loc o serbare câmpenească, dar și în alte localități.

165918_4365238856067_184306537_n festival-4 scoala-populara

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.