Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O expoziție inedită va debuta la Târgu Jiu marți, 22 noiembrie 2016, de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj. Aici va fi organizată expoziția de pictură ”Ferestrele sufletului”, de Angela Szabo.

received_10207732819147102

Desenele artistei sunt ca o veritabila fereastra către sufletul iubitorilor de frumos.

Privind imaginile Angelei, muzeul meu imaginar s-a deschis la marile desene mitice ce se văd doar din înaltul cerului, cele din Anglia, Peru, Franța, America, Scandinavia, Australia… De fapt, întreg pământul e un sistem de vase comunicante ce articulează un limbaj esențial despre facerea, desfacerea și refacerea lumii și despre gestul viu, veșnic, deci mereu prezent al Creatorului în inima creației sale. Despre puterea și permanența acestui gest tutelar ne vorbesc și imaginile Angelei.

Ele traduc într-un jucăuș limbaj vizual povești din toate timpurile, cu făpturi din toate regnurile imaginarului. Înzestrată cu nuielușa căutătorului de ape și împrietenită cu balaurul solomonarului, Angela se plimbă cu grație prin lume, mai exact printre lumi, pășind ușor sau tropotind peste ape și văi, cu ureche ciulită mai ales la glasurile muntelui.

De aceea imaginile ei sunt mereu însoțite de un zâmbet, de serenitatea celui ce are acces la vocile încifrate ale basmului. Desenul ei e precis și suplu, culoarea ei e limpede și luminoasă. Nu sunt tenebre și clar-obscururi în pictura ei pentru că, odată decodată în cheie proprie, lumea imaginarului se așterne în față ca un covor strălucitor, ca un bulevard al splendorilor firii, cea de dincolo de orice spațiu și de orice timp” a precizat Ramona Novicov.

received_10207732819987123

După cum spun specialiştii, operele artistei conțin o latură mai puțin explorată până acum în arta contemporană.

„(…)Clujeancă prin naştere, bănăţeancă prin adopţie şi nu în ultimul rând bihoreancă prin vieţuire, Angi Szabo şi-a început drumul artistic ca textilistă pentru ca în final să cedeze tentaţiei şevaletului în preajma căruia pânza prinde viaţă, iar imaginaţia devine realitate. Personalitate puternică, extrem de sensibilă, câteodată acaparatoare, artista a renunţat la viaţa urbană, schimbând caliatea de cetăţean pe aceea de stăpână a muntelui. (…)

Formaţia primară a artistei se resimte în creaţia acesteia, însă trebuie remarcat faptul că din pânzele ei, personaje precum clarobscurul, realismul sau academismul s-au ascuns, au fugit, făcând loc luminii, imaginilor clare, care la rândul lor reprezintă fragmente ce privite în ansamblu creează o mitologie proprie a artistei.

Lectura pânzelor semnate de Angela Szabo, dincolo de şocul cromatic propus, atinge, prin subiectele alese uneori spontan de artistă, o coardă ascunsă a fiinţei aceea a lui „homo ludens”, prea puţin exploatată în arta contemporană. Universul basmelor fixate în suprafaţa pictată pe pânză, animează balade ori poveşti (Pe-o gură de Rai, Pastorala etc.) care fac parte integrantă a universului rural.(…)”, a declarat Dr. Călin Ghemiș – Muzeul Țării Crișurilor.

Operele artistei vor putea fi admirate în perioada 22 noiembrie – 10 decembrie 2016.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.