Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Grație proiectului  „My Secret Romania” al unor tinere pasionate de călătorii, dar și iubitoare de patrie, bucureștenii, și nu numai, pot petrece câteva zile în Gorj și afla aici tradiții și obiceiuri uitate! Astfel, lumea agitată a capitalei se întâlnește cu minunățiile satului gorjenesc, iar participanții la excursiile organizate de „My Secret Romania” pleacă din Novaci încărcați cu energie pozitivă și cu multe povești de spus mai departe. Gorjeanca Gabi și prietena sa, Ioana vă așteaptă pe http://mysecretromania.com/ pentru a afla ce excursii minunate mai au în plan!

cozonaci-la-novaci untitled

„Aici, la My Secret Romania, ne propunem să vă arătăm din secretele României, dar și să vă luam cu noi, să le vedeți, experimentați, trăiți cu ochii voștri”, își încep povestea de succes Gabriela (originară din Novaci, dar stabilită acum în București n.red.) și Ioana, cele care au pus bazele site-ului și proiectului inedit! 10672077_10154762641870364_8191262431847026140_n„My Secret Romania” este un proiect care a luat ființă cu câțiva ani în urmă, grație ideii celor două tinere, dar și a unei cofinanțări din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  și constă în organizarea unor excursii inedite, de 2-3 zile, cu grupuri mici, în România de altădată.
De ceva vreme, de sărbătorile importante ale creștinătății, inițiatoarele proiectului „My Secret Romania” organizează excursii în zona de sub munte a Gorjului, mai exact la Novaci. Excursiile sunt mereu bine gândite și menite să le aducă aminte participanților de obiceiurile din mediul rural, de tradițiile frumoase și de universul simbolurilor populare. Peste doar câteva zile, la Novaci va sosi un grup de tineri dornici să învețe să facă… cozonaci! Au fost disponibile opt locuri, prețul fiind de 400 de lei de persoană pentru două zile (include cazare, masă, ateliere, cozonaci, taxa excursie). Evenimentul va avea loc în perioada 25-27 noiembrie.

12321490_10156245103285364_7032292092093842202_n 13239950_10156874389405364_7104580130146895815_n

În universul Dacianei Ungureanu, meșter al simbolurilor gorjenești

cozonaci-2

La fel ca în fiecare an, participanții la excursie vor face o vizită de lucru și în atelierul Dacianei Ungureanu, meșter popular din Novaci. De această dată, artistul popular le va permite participanților la această excursie să îmbrace o parte din minunatele ii pe care aceasta le deține în colecția sa etnografică deja celebră. Detalii despre excursie găsiți pe http://mysecretromania.com/ „La sfârșit de noiembrie vrem să vă arătăm cum se fac cozonacii în familia mea (Gabi) şi în alte familii de oieri din zona Olteniei. Mergem din nou spre Transalpina, la Novaci. (…) Sâmbătă ne trezim de dimineaţă şi participăm la proces: amestecăm făina, drojdia, laptele, ouăle şi observăm de câtă dragoste e nevoie ca să frământăm coca pufoasă. Facem cozonaci, colaci şi turtă şi le urmărim până ies calde din cuptor. Mâncăm bine și avem la desert cozonac. cozonaciDuminică ne pregătim pentru a cunoaşte alte tradiţii. Mergem să intrăm într-un univers al simbolurilor populare, acasă la Daciana Ungureanu– artist plastic. Daciana ne arată comorile din colecţia ei etnografică şi ne învaţă să pictăm pe ceramică, inspiraţi de motivele folosite din moşi-strămoşi. Obiectele care ies din mâinile ei sunt opere de artă. Noi o să furăm puţin din tehnica ei şi vom realiza clopoţei sau farfuriuţe. Surpriza acestei excursii e lada de zestre a bunicii Dacianei; dacă suntem cuminţi, o să ne putem îmbrăca în piesele din colecţie, să simţim cum se găteau gorjenii înainte de Crăciun! Ne vom întoarce duminică seara la Bucureşti cu tolba plină de bunătăţi produse de noi (fiecare cu cozonacul lui), cu reţeta de cozonaci şi cu ornamente realizate tot de noi!”, au scris Ioana și Gabi pe site-ul lor, dar și pe rețeaua de socializare unde au anunțat evenimentul. (Sursa fotografii: My Secret Romania)

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.