Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Pe 21 octombrie, între orele 18:00-21:00, vă invităm să cunoașteți martorii direcți ai închisorilor comuniste la Memorialul Închisoarea Pitești, la deschiderea expoziției internaționale „Gulagul European”, creată de Platforma Europeană a Memoriei și Conștiinței.

Evenimentul va debuta la ora 18:00 cu o dezbatere despre sistemul de închisori comuniste din Europa, la care vor participa Łukasz Kamiński (istoric și curator al expoziției, Director al Ossoliński National Institute), Clara Mareș (istoric, coautoare a apreciatului nou volum „Morfologia (ne)vinovăției”), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției).  De la ora 19:00 vom viziona documentarul artistic „Binecuvântată fii, închisoare” (film centrat pe detenția feminină din perioada comunistă). Va fi prezent și va împărtăși cu noi din experiența sa regizorul filmului, Nicolae Mărgineanu, cunoscut pentru filmele sale artistice și documentare bazate pe realitatea detenției politice.

După film, va avea loc o întâlnire inedită cu două supraviețuitoare ale detenției politice, Galina Răduleanu și Nina Moica. Seara se va încheia cu vizitarea expoziției internaționale și a Memorialului Închisoarea Pitești.
Când auzim termenul „Gulag”, asocierea noastră inițială este adesea cu „Arhipelagul Gulag” de Aleksandr Soljenițîn, care descrie o vastă rețea de lagăre de muncă forțată răspândite în Uniunea Sovietică. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că un sistem izbitor de asemănător a existat în fiecare țară care a căzut sub controlul comunist după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Timp de peste un deceniu, un număr uluitor de aproximativ 800 de lagăre a funcționat pe teritoriul actualei Uniuni Europene și în regiunile învecinate acesteia. Aceste lagăre au încarcerat aproape 1.500.000 de persoane și, în mod tragic, aproximativ 130.000 de persoane și-au pierdut viața în cadrul lor. Aceste lagăre semănau cu sistemul gulagului sovietic, în sensul că adăposteau diferite categorii de prizonieri, cuprinzând atât deținuți de drept comun (criminali), cât și deținuți politic. Acestea au fost utilizate pentru a suprima disidența, pentru a pedepsi oponenții politici și pentru a impune conformitatea ideologică.

În primele etape, numeroase persoane au fost reținute în aceste lagăre fără o sentință adecvată sau orice alt tip de decizie oficială. Această lipsă a unui proces echitabil exemplifică și mai mult nedreptățile și nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului, care erau predominante în cadrul sistemelor totalitare.

Expoziția „Gulagul European” își propune să facă lumină asupra narațiunii, adesea trecută cu vederea, a rețelei de lagăre de tip sovietic care a fost creată în Europa Centrală și de Est după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ne concentrăm în mod special pe istoria sistemelor de lagăre de muncă forțată din cadrul țărilor care au fost fie dominate, fie ocupate de regimuri comuniste din Europa. Țările incluse în explorarea noastră sunt Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Albania, România, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia și Moldova.

Prin aprofundarea experiențelor acestor națiuni, încercăm să descoperim poveștile și experiențele indivizilor care au fost supuși acestor sisteme opresive de lagăre. Prin examinarea contextului istoric și a impactului acestor lagăre, sperăm să atragem atenția asupra acestui aspect semnificativ al istoriei europene, care a fost adesea trecut cu vederea sau uitat.
Expoziția este alcătuită din mai multe panouri care analizează diferite aspecte ale sistemelor de Gulag sovietice și europene.

Expoziția este rezultatul unei ample colaborări între diverse instituții reunite de Platforma Europeană a Memoriei și Conștiinței. Memorialul Închisoarea Pitești a contribuit la expoziție cu informații despre sistemul carceral din perioada comunistă în România.

Proiectul a fost făcut posibil prin contribuția Poloniei la memoria victimelor regimurilor totalitare la nivel european. Cofinanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone și de Fundația Națională Poloneză.
Curatori:

Łukasz Kamiński
Wojciech Bednarski
Autori:
Maria Axinte
Wojciech Bednarski

László Bíró
Detelina Dineva
Miha Drobnič
Toomas Hiio
Georgely Isó
Alin Mureșan
Peeter Kaasik
Łukasz Kamiński
Joanna Kumor
Luljeta Lieshanaku
Greta Paskočiumaitė
Jerguš Sivoš
Domokos Szokolay

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.