Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Marți, 4 octombrie 2022, de la ora 18.00, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu va avea loc vernisajul expoziției personale de pictură și sculptură „Noeme plastice”, semnată de artistul târgujian Viorel Surdoiu. Curator: Dorina Cioplea-Văduva. Invitat: Cătălin Negrea. 

„Când imaginarul cuiva este atât de bogat, iar frecvențele pe care vibrează sunt multiple, așa cum este cazul lui Viorel Surdoiu, noemele iau forme foarte diferite și uneori chiar se materializează. Și ce este mai intim ca gândurile cuiva? Așa că atunci când ești invitat să le explorezi, o faci cu recunoștință.

La Viorel, fiecare lucrare în parte este o stare aproape exhibată, o căutare și, mai ales, o interogare, iar formele și culorile sunt doar instrumente. De aici și prezența mai multor stiluri și tehnici care, ca piesele unui puzzle, se îmbină perfect și formează o imagine de ansamblu asupra unora dintre mecanismele sale de percepere a lumii.

Nevoia de a se exprima și în sculptură și, mai ales, ușurința cu care o face îi permit artistului să își exploreze sinele în cât mai multe direcții.”, a precizat Dorina Cioplea-Văduva, curatorul expoziției.

Viorel Surdoiu a folosit foarte mulți ani doar cuvântul scris și vorbit ca metodă de exprimare

Cu o licență în jurnalism și filosofie, Viorel Surdoiu a folosit foarte mulți ani doar cuvântul scris și vorbit ca metodă de exprimare, atât profesională (ca jurnalist, în emisiuni radio și în presa scrisă), cât și personală (ca poet, în volumele „Contextul desprinderii de haos”, 2011, Editura Centrului Județean Pentru Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Gorj; „Aripi de Pământ”, 2013; Editura PIM; „De cealaltă parte a ploii”, 2016, Editura PIM; ”Omiliile toamnei. Altminteri”, 2019, Editura EIKON, cât și în diferite antologii și reviste de specialitate).

Din 2013, însă, începe să comunice public și prin culoare și formă. Expoziții pictură: Expoziţie personală ”PLANIDE” la Galeriile municipale de artă Tg-Jiu (2013); Expoziție personală la Centrul Cultural ”Jean Louis Calderon”, 2015, București; Expoziție personală METAFORmE, la Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ştefulescu”, 2 septembrie 2015; Expoziție personală METAFORmE II, la Sala MansArta, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj (2019).

„Acestea sunt rădăcinile mele…”
„Vin de demult
și vin de departe
pentru fiecare
în parte
***
Dinspre cer și dinspre apă
Sufletul mereu se sapă
Ca să-și crească de lumină
Din sămânță rădăcină

Acestea sunt rădăcinile mele și felul meu de înfrunzire, a venit anotimpul să împărtășesc noemele (reflecțiile) plastice cu care mă îndemn în descoperirea misterului, formei, culorii, ale bucuriei că am, astfel, posibilitatea de a arăta modul meu de a vedea dincolo de ce se vede – altfel de în-vio-rare a spiritului în acțiune”, a precizat Viorel Surdoiu.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.