Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O expoziție inedită de păsări reconstituite a fost prezentată, ieri, în holul Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Constantin Brâncuși“ (UCB), cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității. „Bijuteria“ expoziției a fost o pasăre rară, „Strigă“, care a fost accidentată de o mașină.

IMG_5925[1]

25 de păsări de diferite specii au fost prezentate în expoziția de taxidermie. Exponatele fac parte din colecția lui Cătălin Șchiopu, cadru universitar la UCB și unul dintre cei mai apreciați taxidermiști din țară.

„Este o colecție personală și reprezintă o parte din munca mea din ultimii zece ani de zile. Fiind cunoscut la nivelul județului Gorj și nu numai, foarte multe persoane mă caută ca să-mi aducă diferite specii de animale și păsări, care au fost, în general, accidentate, ceea ce presupune o muncă mult mai laborioasă, pentru că sunt anumite părți anatomice care  lipsesc sau care trebuie reconstituite.

Este cea de-a doua expoziție de felul acesta, prima desfășurându-se în anul 2015, în cadrul conferinței «Taxidermia, între artă și știință». Piesa de bază, care reprezintă și poza de afiș, este o «Strigă», o specie de răpitor de noapte. A fost găsită de fratele mei pe drumul dintre Rovinari și Moi, în luna ianuarie.

Era foarte rău lovită de o mașină, dar pentru că era o specie rară am dorit să o reconstitui. Am lucrat în jur de cinci ore, pentru că am fost nevoit să reconstitui inclusiv craniul păsării, să bat pământ, ca să pot să-i dau forma. Avantajul a fost că penele nu au fost rupte”, ne relatează taxidermistul Cătălin Șchiopu.

Singurul taxidermist din Gorj

IMG_5904[2]

Cătălin Șchiopu este singurul taxidermist din județul Gorj. Și la nivel național există puține persoane care practică această îndeletnicire, pentru că această activitate este dificilă și presupune cunoștințe diversificate.

Animalele și păsările nu se mai reconstituie după metoda clasică, prin împăiere, acum folosindu-se materiale moderne. „Trebuie să ai, în primul rând, îndemânare și răbdare, calități pe care tinerii nu le mai au. Mulți abandonează după primele încercări nereușite. Trebuie să ai anumite înclinații și cunoștințe de ceea ce înseamnă modelaj, aranjarea taxonomică a penelelor, să ai și stomac puternic, mai ales în cazul celor care provin din accidente“, a precizat Cătălin Șchiopu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.