Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

IMG_4857[1]O expoziție de costume populare de o valoare inestimabilă a fost deschisă, ieri, la Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu“.

Zece costume populare din zona Mehedinți, multe dintre ele propuse să intre în categorie „Tezaur“, pot fi admirate la Muzeul Județean de Istorie. „Bijuteriile“ vestimentare aparțin Muzeului Regiunii Porțile de Fier din Drobeta Turnu Severin:

„Prin cele zece ansambluri vestimentare au acoperit întreaga arie etnografică mehedințeană. Niciun ansamblu nu este dintr-un singur loc. Ne-am străduit să aducem câteva dintre piesele susceptibile de a deveni piese de «Tezaur». Ne putem lăuda cu piese foarte valoroase, propuse pentru clasare la categoria «Fond» și «Tezaur»“, a precizat Florentina Pleniceanu, șefă Secție etnografie Muzeul Regiunii Porțile de Fier din Drobeta Turnu Severin.

IMG_4859

Expoziția este deschisă timp de trei săptămâni

Albinel Firescu, Șef Secție Etnografie și Artă din cadrul Muzeului Județean Gorj, a precizat că a fost aleasă special ziua de Joia Mare pentru vernisarea expoziției: „Expoziția își dorește să pună în valoare costumul popular de sărbătoare din zona Mehedințiului. A fost aleasă Joia Mare pentru a vernisa această expoziție pentru că Joimărița, în simbolistica clasică religioasă, este și un personaj mitic, un personaj cu deosebite valențe, mai ales în ceea ce privește controlul în ceea ce privește țesăturile, obiectele populare și bunul mers al gospodăriei țăranilor“.

Colaborarea dintre muzeele din cele două județe este de tradiție. „Expoziția prin care încercăm să readucem în valoare costumul popular este un rod al parteneriatului dintre Muzeul Județean Gorj și Muzeul regiunii Porțile de de Fier cu care avem o colaborare foarte bună. Expoziția va putea fi vizitată timp de trei săptămâni“, a precizat Albinel Firescu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.