Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Muzeul Județean Olt, a organizat vineri, la Galeria „ARTIS”, din Slatina, vernisajul exoziției „Burticală.G.Ion.Leu.Dolj”.

„Expoziția Burticală.G.Ion.Leu.Dolj. este, întâi de toate, o propunere de redescoperire a unui pictor naiv și implicit a lumii rurale pe care acesta a încercat să o facă cunoscută. În al doilea rând, aduce în prim plan o subsecțiune a artei naive – desenul si acuarela –, căreia i s-a acordat o mai mică importanță, fiind astfel și mai puțin vizibilă în raport cu pictura și sculptura. Nu în ultimul rând, expoziția documentează nu doar activitatea lui Ion G. Burticală, ci și relațiile vieții comunitare din localitatea Leu. De asemenea, este o încercare de chestionare a contextului artei naive într-o perioadă în care a făcut obiectul unor politici culturale de masă, ce se adresa amatorilor din segmentele sociale ale țăranilor și muncitorilor.” au transmis reprezentanții muzeului.

Burticală.G.Ion.Leu.Dolj
Burticală.G.Ion.Leu.Dolj

 

Ion G. Burticală

Numele lui Ion G. Burticală este cvasi-inexistent în albumele de referință dedicate artei naive din România, un statut extrem de provocator raportat la numărul desenelor deținute de Muzeul Național al Țăranului Român și la privirea iscoditoare a autorului acestora, care înregistrează detalii ale unui interval de timp marcat de tranziția între două regimuri politice radical opuse. Dincolo de expresivitatea liniei, de folosirea atipică a cromaticii, desenele lui Ion G. Burticală sunt interesante pentru compozițiile prin care încearcă nu doar să-și reprezinte locurile natale, cât mai degrabă să realizeze o hartă mentală prin care avem acces la viața socială a unei comunități rurale, cu riturile, obișnuințele casnice, precum și la o serie din clișeele propagandistice ale anilor ’50-’70.

Desenele lui Ion G. Burticală sunt însoțite de o serie de picturi realizate de Ghiță Mitrăchiță, mult mai cunoscutul pictor naiv, congener și conjudețean. Înrudirile, conexiunile sau contaminările stilistice sunt puse în evidență printr-un dialog cu artefacte ale culturii țărănești din zona Olteniei.

Burticală.G.Ion.Leu.Dolj
Burticală.G.Ion.Leu.Dolj
Burticală.G.Ion.Leu.Dolj
Burticală.G.Ion.Leu.Dolj
Burticală.G.Ion.Leu.Dolj
Burticală.G.Ion.Leu.Dolj
Burticală.G.Ion.Leu.Dolj
Burticală.G.Ion.Leu.Dolj
Burticală.G.Ion.Leu.Dolj
Burticală.G.Ion.Leu.Dolj

 Expoziția va putea fi vizitată la Galeria „ARTIS” din cadrul Muzeului Județean Olt, Slatina, până la 13 februarie 2022, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00. Intrarea este liberă.

Curatorii expoziției au fost Cosmin Manolache și Lila Passima

https://fb.watch/aA7yAG9yU1/

 

 

Distribuie:

1 Comment

  • Marin Giulia, 19 ianuarie 2022 @ 10:30 Reply

    Am văzut expoziția, felicitări
    Adevărați profesioniști, merită toată atenția noastră, să vizitam și locul de baștină
    Felicitări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.