Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul proiectului „BRÂNCUȘI – românul European prin excelență”, echipa Euroscola de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” a organizat o expoziție de  desene și fotografii cu operele sculptorului Constantin Brâncuși. Elevii au realizat o serie de lucrări  care au readus în atenția vizitatorilor dimensiunea și importanța creațiilor lăsate moștenire umanității de către Brâncuși.

Înscriși în competiția națională EUROSCOLA, elevii care fac parte din echipa Colegiului Tehnic „General Magheru” din municipiul Târgu-Jiu au organizat o expoziție de desene, dar și de fotografie având ca subiect operele lui Constantin Brâncuși. Potrivit profesorului Carmen Dănăricu, această activitate a permis elevilor să conștientizeze importanța obiectivelor naționale de patrimoniu și integrarea acestora în patrimonial european. Institutul Național al Patrimoniului împreună cu autoritățile locale  lucrează la întocmirea dosarului prin care Ansamblul Monumental de la Târgu –Jiu să fie trecut pe lista obiectivelor UNESCO. Simbolurile naționale sunt cele care ne definesc și ne identifică între toate națiunile lumii, spun cei din echipa EUROSCOLA –Magheru. „Fiu de țărani din Hobița Gorjului, talentat și ambițios, acesta este considerat părintele modernismului în sculptură. În mâinile lui, piatra și lemnul au luat forme nebănuite, de o expresivitate deosebită și un farmec aparte. Izvor de inspirație i-au fost motivele tradiționale întâlnite pe frumosul costum popular gorjenesc, lucrările meșterilor populari ai vremii, natura și sufletul curat al omului de rând. Brâncuși a transpus în operele lui toată puritatea și frumusețea acestui popor, necazurile și bucuriile, eroismul străbunilor căzuți pe câmpul de luptă și infinita lor pomenire. Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu este dovada clară a dragostei lui Brâncuși pentru locul natal, pentru țara lui, pentru cei care s-au jertfit în Primul Război Mondial. Masa Tăcerii este simbolul înțeleptului  care meditează în liniștea lăsată după furtună. Poarta Sărutului, asemeni unui Arc de Triumf   realizează trecerea celor victorioși spre nemurire, spre infinit. Recunoștința față de eroi este nesfârșită, asemeni Coloanei fără de Sfârșit care încheie  Calea eroilor. Cu o putere de stilizare unică, marele artist a  legat într-un mănunchi de sentimente și imagini Rugăciunea, Jertfa, Victoria și Amintirea infinită. Toate acestea le-a dăruit  în egală măsură poporul său și întregii lumi”, a spus profesorul Carmen Dănăricu.

Ce este EUROSCOLA

La începutul anului 2017, reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la decizia de proclamare a anului 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural”. Patrimoniul cultural include vestigii ale trecutului care îmbracă forme și aspecte variate. Printre acestea se numără monumente, situri, tradiții, cunoștințe și forme de expresie ale creativității umane transmise de la o generație la alta, precum și colecții păstrate și gestionate în muzee, biblioteci și arhive. Scopul acestei inițiative este de a aduce mai puternic în centrul atenției istoria și valorile europene și de a întări sentimentul existenței unei identități europene. Principalele obiective ale inițiativei sunt: promovarea diversității culturale, a dialogului intercultural și a coeziunii sociale; sublinierea contribuției economice a patrimoniului în sectoarele creative și culturale, precum și la dezvoltarea locală și regională; reliefarea rolului patrimoniului cultural în relațiile externe ale Uniunii, inclusiv sub aspectul prevenirii conflictelor, al reconcilierii post-conflict și al refacerii elementelor distruse ale patrimoniului cultural. În același timp, inițiativa atrage atenția asupra posibilităților oferite de patrimoniul nostru cultural, precum și asupra provocărilor cu care acesta se confruntă, putând fi enumerate aici impactul trecerii la era digitală, presiunile fizice și de mediu asupra siturilor de patrimoniu și traficul ilicit cu bunuri culturale.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.