Galeria RAM – Romanian Art Movement și Magazinul Artiștilor au plăcerea de a anunța deschiderea expoziției Retrospectivă Toscană, un eveniment unic, care prezintă munca de documentare și creație a peste 40 de tineri artiști de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Expoziția va fi găzduită de Galeria RAM – Romanian Art Movement (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 37) și va fi deschisă publicului începând de miercuri 31 iulie, ora 18, până joi, 2 august. Elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” continuă să impresioneze prin dedicarea și pasiunea lor pentru artă. În acest an, acești tineri talentați au avut oportunitatea de a se documenta și a-și extrage inspirația din operele marilor maeștri ai Renașterii, călătorind în inima Toscanei. Lucrările lor sunt acum prezentate publicului bucureștean într-o expoziție cu un conținut variat și bine susținut.
Documentația, realizată în cadrul ediției de primăvară 2024 a taberei de pictură ITER ARTLAND, poate fi admirată și apreciată sub formă de videoclipuri pe pagina de Instagram a sponsorului principal, Magazinul Artiștilor, furnizor de materiale pentru pictură, grafică și desen, binecunoscut în rândul artiștilor profesioniști, nu numai pentru calitatea produselor, dar și ca susținător al tinerelor talente și al activităților de creație ce privesc promovarea comunităților de artiști din România.
Clipurile de prezentare ale caietelor de schițe, editate cu măiestrie de proaspăt absolventa Anne Marie Leonte, au captivat deja atenția publicului și le-au oferit participanților oportunitatea de a-și expune conținutul caietelor de schițe într-un format digital atractiv și o viziune adaptată în funcție stilul și subiectele abordate de fiecare.
Acești tineri artiști talentați au participat recent în programul de documentare ITER ARTLAND TOSCANA, unde au avut ocazia să se inspire din bogata moștenire culturală și artistică a regiunii. Caietele lor de documentare, pline de schițe, note și observații, surprind esența locurilor vizitate, de la peisajele pitorești ale Toscanei la operele de artă renascentistă ce au marcat istoria artei universale.
Arta, surprinsă de la momentul inspirației, până la forma șlefuită de artiști
În cadrul expoziției, vizitatorii vor avea ocazia să exploreze aceste caiete de documentare în format fizic, dar și prezentate sub forma unui carusel de videoclipuri în care vor fi dezvăluite numele autorilor, ascunse publicului până la data vernisajului. Tot în cadrul expoziției, vor putea fi admirate lucrări de grafică și pictură, toate acestea oferind o privire mai amplă asupra procesului creativ.
„Participarea tinerilor în cadrul programului ITER ARTLAND TOSCANA nu doar că le-a permis să exploreze patrimoniul cultural al Toscanei, dar a și evidențiat importanța unui mediu de susținere pentru dezvoltarea lor artistică. Acest proiect devine astfel o sursă de inspirație și încurajare, un punct de plecare pentru viitoare inițiative care să valorifice și să sprijine tinerii talentați,” afirmă D-na prof. Adriana Conț, autorul și coordonatorul proiectelor ITER ARTLAND, aflate acum la a treia ediție peste hotare.
Proiectul ITER ARTLAND promovează valori fundamentale precum dragostea pentru frumos și creativitatea, oferindu-le tinerilor artiști o platformă de exprimare și explorare. Expoziția „Retrospectivă Toscană” este un rezultat concret al acestui demers, subliniind că sprijinul acordat talentelor tinere aduce beneficii nu doar participanților, ci și comunității în ansamblu. Este un semnal clar că arta și creativitatea merită susținute.
Premiile, oferite de Magazinul Artiștilor, recunosc pasiunea și dedicația tinerilor talentați iar colaborarea cu Magazinul Artiștilor subliniază angajamentul comun de a-i susține pe aceștia și de a le oferi platforme de exprimare și vizibilitate.
„Suntem mândri de toți tinerii artiști care au participat și suntem încântați să vedem că și comunitatea din mediul virtual apreciază talentul și dedicația lor. Continuăm să susținem aceste inițiative valoroase și invităm publicul să ne fie alături în acest demers artistic”, declară D-nul George Rizea, sponsorul principal al acestei ediții și inițiatorul concursului.
Un juriu format din artiști cu recunoaștere internaționalăUn juriu de excepție, format din artiști cu recunoaștere internațională, va contribui la desemnarea și premierea celor mai remarcabili tineri artiști, subliniind importanța sprijinului acordat dezvoltării lor artistice:
Prof. Dr. Ioana Lavinia Streinu, artist plastic profesionist și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), Filiala Pictură București, prof. la catedra de Pictura în cadrul Liceului de Arte Plastice „N. Tonitza” și inspector școlar pentru Arte Vizuale la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).
Alexandru Andronache, membru al UAPR, Filiala Pictură București, prof. de pictură și Director Adjunct al Liceului de Arte Plastice „N. Tonitza”.
Invitat special: Nicole Jutka, artistă internațională din diaspora, va susține discursul de deschidere. Nicole Jutka este recunoscută pentru perspectiva sa amplă asupra artei contemporane, dobândită prin studii aprofundate în pedagogia artei, multimedia, design grafic și design de modă, atât în Germania, cât și în România.