Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Medicul Marius Turaiche, fost comisar șef de poliție, dar și un pictor foarte talentat, a venit la Târgu-Jiu, unde a vernisat o expoziție de pictură la Muzeul Județean Gorj. Criticii de artă l-au comparat pe craioveanul Marius Turaiche cu renumitul pictor Ion Țuculescu, iar tablourile sale au fost bine primite. Venit pentru a doua oară la Târgu-Jiu, medicul Turaiche și-a anunțat intenția de a vernisa, în august, o expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși.

La vernisajul expoziției artistului craiovean, care a avut loc pe 23 iunie, la Muzeul Județean Gorj, au participat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Vasile Fuiorea președintele UAP Gorj, reprezentanți ai Muzeului Județean Gorj, ai Asociaţiei pentru Cultură, Sport şi Reprezentare a Poliţiştilor de Pretutindeni și alte oficialități. „Operele sale ne aduc aminte de marele Țuculescu. Școala craioveană pe care am absolvit-o amândoi a scos o pleiadă de artiști. Practică două genuri ale picturii: peisaj și natură statică. Forță și sensibilitate arată tablourile sale, nuanțe cromatice puternice. Îl felicit că ne-a adus pictură de calitate!”, a afirmat Vasile Fuiorea de la UAP Gorj.

Aflat la a doua expoziție organizată la Târgu-Jiu, Marius Turaiche s-a declarat foarte mulțumit de felul cum au fost „primite” operele sale. De asemenea, acesta a anunțat că dorește să verniseze o nouă expoziție pe 15 august. De data aceasta, tablourile sale îl vor „avea în centru” pe Constantin Brâncuși! „În 1990 m-am angajat în Ministerul de Interne, am fost medic la Jandarmi, apoi la Poliție. Sunt din Craiova, dar am lucrat și în Mehedinți. Sunt medic primar boli interne, am dat și doctoratul. Tot timpul în căutare de nou, atât în medicină, cât și în artă. (…) Am pictat la patru biserici, știind tehnica picturii murale, am ajuns medic, apoi am făcut și Sociologia. Am la activ câteva cărți. (…) Am avut norocul în viața mea să cunosc mari personalități ale culturii românești: Marin Sorescu, pe care l-am și tratat, Fănuș Neagu mi-a vernisat o expoziție, Grigore Vieru. Ultima expoziție am avut-o în luna aprilie, la Craiova. Apoi, am luat legătura cu domnii Alin Fuiorea și Ionuț Pigui, oameni deosebiți, și am venit cu tablourile la Târgu-Jiu. Pe 15 august doresc să fac o expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși, sper să mi se aprobe. Tematica va fi 80% Brâncuși. Vor fi și tablouri despre Tudor Vladimirescu. (…)”, a spus pictorul Marius Turaiche din Craiova.

„Vă mulțumim pentru onoarea pe care ne-o faceți venind la Târgu-Jiu. Sunt sigur că în tablourile dumneavoastră sunt și clădiri și peisaje pe care craiovenii le văd doar în ele, la fel cum s-a întâmplat și la noi, unele clădiri au dispărut. Vă așteptăm în august la Târgu-Jiu, aveți aici posibilitatea să faceți lucruri frumoase cu domnul Fuiorea. Luna august va fi a culturii la Târgu-Jiu (…)”, a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.