Artistul vizual Mihai Ţopescu, care a creat „Pădurea Paradisului” în satul Poienari, comuna Baia de Fier, prin vopsirea a sute de copaci, a reușit să creeze un nou eveniment cultural și turistic lângă București, într-un loc încărcat de istorie.
Zeci de stâlpi colorați au fost „plantați“ la Palatul Mogoșoaia. Evenimentul a fost denumit „Manifest“, ca o acțiune artistică împotriva defrişărilor şi a poluării. Inedita expoziție a fost deschisă publicului duminică, 28 aprilie, putând fi admirată până pe 17 mai, dar vernisajul va avea loc pe data de 5 mai, când va fi prezentată o placă simbolică pe care sunt reprezentaţi zeci de copaci şi anii în care au fost tăiaţi, dar şi un „înger” realizat din crengi colorate, care se ridică în mijlocul galeriei. Mihai Ţopescu va oferi, celor prezenţi, o ghindă pentru ca aceasta să ajungă în pământ, iar peste ani stejarii crescuţi să reprezinte povestea „Manifestului”.
Spectatorul este invitat să acorde diferite chei de citire sculpturilor
În cadrul expoziţiei, desenul se îmbină cu sculptura şi materialele video, care prezintă tocmai manifestările artistice în culori din diferite locaţii.
„Mihai Ţopescu provoacă materia picturală, o descompune în culorile spectrului solar, pentru a o transpune mai apoi pe scoarţa copacilor. (…) Surprinse sub forma cadrelor fotografice, în diferite scenografii, în faţa instituţiilor, a diferitelor peisaje traversate de anotimpuri, sculpturile-obiect-instalaţie devin purtătoare de mesaje estetice, sociale, politice etc. Asamblajele poartă marca scenografiei în care sunt amplasate, ele devin dispozitive de citire a lumii înconjurătoare. Amplasarea contextuală a obiectelor sculpturale, implicarea performativă a mai multor participanţi, acordă operei lui M. Ţopescu o dimensiune socială extrem de largă, situându-se foarte aproape de un Andrei Cădere sau Mihai Olos. Prin diversitatea materialelor în care este transpus, proiectul de land-art („Grădina Paradisului”) prilejuieşte o reconstituire fragmentară a pluralităţii unor situaţii sociale, politice, estetice. Spectatorul este invitat să acorde diferite chei de citire sculpturilor-obiect, asamblajelor şi instalaţiilor din expoziţia Manifest”, spune Raluca Băloiu, curator.
În perioada 30 iunie – 3 iulie 2017, la inițiativa artistului gorjean, au fost vopsiţi peste 600 de copaci din Pădurea Dumbrava, la acțiune participând aproximativ 30 de voluntari.